Livsfarligt att lämna barn eller husdjur i varm bil

Dela
Sommaren 2023 väntas bli ovanligt varm. En sommarvarm bil kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för ett mindre barn eller ett husdjur. Detta gäller även om du lämnar en glipa i fönstret för ventilation eller parkerar bilen i skuggan. En vuxen person kan klara av 50 graders värme, men små barn överlever bara några minuter i sådan temperatur.

– Lämna aldrig små barn ensamma i bilen. Det gäller även om du bara ska springa ut och göra snabba ärenden. En avstängd bil ökar mycket snabbt till höga temperaturer en vanlig sommardag. Hög värme och hög luftfuktighet orsakar värmeslag, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Liksom barn kan inte heller djur reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna personer. Därför får inte hundar, katter eller andra husdjur lämnas utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25 °C eller under –5 °C. Polisen får årligen in anmälningar om framför allt hundar som har lämnats kvar i stekheta bilar.

Den som transporterar sitt husdjur är skyldig att se till att det får skugga och god ventilation. Många vill ha med sitt husdjur på familjesemestern, men det kräver god planering för att resan ska bli angenäm för alla parter.

– När du ska åka på en längre resa eller vet att du kommer att hamna i situationer då du måste lämna djuret i bilen är det viktigt att fundera på om du kan hitta en bättre lösning. I stället för att sitta långa stunder i en varm bil kanske ditt djur kan ha det bättre hos vänner eller på djurpensionat, säger Katja Runestam Prinzell.

Den som upptäcker ett barn eller husdjur som sitter instängd i en varm bil bör agera skyndsamt.

– Upptäcker du barn eller djur i en varm bil bör du ta det på allvar. Gör en bedömning av situationen. Försök att finna ägaren till bilen eller kontakta polisen. Är läget akut kan du slå sönder en bilruta för att släppa in luft, säger Katja Runestam Prinzell.

Den som ser ett instängt djur eller en person som visar tecken på överhettning har rätt att krossa en bilruta för att för att rädda djuret eller personen. Den som vidtar den räddande åtgärden måste vara beredd att identifiera sig för tillkallad polis eller bilägare. Är läget mindre akut kan det vara lämpligt att kontakta Transportstyrelsen för att få fram ägaruppgifter eller en butiks/varuhus högtalarsystem för att lokalisera bilens ägare.

Rekommenderade åtgärder från polisen.se:
• Känn efter om bildörren är öppen.
• Ring 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14.
• Notera registreringsnummer och klockslag.
• Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.
• I nödfall: Krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.


Temperaturen stiger snabbt i parkerad bil:

Klockslag Utetemperatur Väderlek Temperatur i bil
08.30 +22 °C Sol +23 °C
09.30 +22 °C  Sol +38 °C
10.30  +25 °C Sol +47 °C
11.30 +26 °C Sol +50 °C
12.30 +27 °C Sol +52 °C

Källa: Svenska Kennelklubben

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 26
112 40 Stockholm

08-690 38 00https://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med cirka 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet och står bakom ambitionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Tillsammans med våra 28 lokalklubbar undersöker vi vägkvalitet och efterlevnad av trafikregler i hela landet. M Sverige driver ett intensivt och långsiktigt opinionsarbete till gagn för Sveriges bilister.

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Nätverk på gemensam väg31.5.2024 08:31:33 CEST | Pressmeddelande

Nya Nätverk på gemensam väg samlar alla i behov av eller med intresse för fordon. Frågor för bil- och mc-konsumenter, fordonsrenoverare och -byggare samt motorsportintresserade berör miljontals människor i Sverige. – De fordonsintresserades frågor bevakas av ett antal ideella organisationer. Dessa samlas nu i ett nätverk för att med gemensamma krafter påverka inom områden som berör konsumenter och hobbyaktiva, säger Karl Ask, Motorhistoriska riksförbundet, och Heléne Lilja, Riksförbundet M Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye