"Låt barn gå eller cykla till skolan"

Riktlinjer från Världshälsoorganisationen (WHO) säger att barn från fem år ska ägna sig åt måttlig till hög fysisk aktivitet minst 60 minuter per dag i genomsnitt. Trots rekommendationen är det ytterst få svenska barn som rör sig så mycket – bland pojkar 14 procent och bland flickor 9 procent.
Orsakerna är många, men en bidragande faktor är att föräldrar skjutsar sina barn till och från skolan. Det i sin tur beror ofta på rädsla för att barnet ska skada sig i trafiken, och sedan tidigare finns också en spridd uppfattning om att barn först i 12-årsåldern kan anses trafikmogna. Detta bygger dock på äldre forskning från 1960-talet och har aldrig var en officiell rekommendation.
– Lite tillspetsat brukar jag säga att problemet inte är barnen, utan att problemet är föräldrarna. De skjutsar sina barn till skolan för att de älskar dem, men istället borde de låta barnen gå eller cykla till skolan just för att de älskar sina barn, sade Anna-Karin Lindqvist, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet, vid seminariet om barnens rätt till röreIse.
I våras lade forskare vid Luleå tekniska universitet och VTI fram ett förslag till en nationell rekommendation för barns resor till och från skolan. Enligt denna ska barn genomföra aktiva resor (exempelvis gå eller cykla), året om, helt eller delvis till och från skolan redan från förskoleklass. I början ska det ske tillsammans med en vuxen, men efterhand kan resorna göras självständigt eller tillsammans med andra barn.
Rekommendationen innehåller också förslag till riktlinjer för samhällsaktörer som skolor, väghållare, trafik och samhällsplanerare.
– Vi är övertygade om att detta är för barnens bästa. Samtidigt finns det konflikter som är värda att lyfta fram. Det finns risker i trafiken, men forskningen visar att riskerna är ganska små, säger Malin Henriksson, senior forskare vid VTI, om den barnkonsekvensanalys som gjorts av den föreslagna rekommendationen.
Även om föräldrarna är den viktigaste möjliggöraren (eller hindret) för barnens skolresor är flera andra aktörer också viktiga. Skolor och förskolor kan underlätta cykling, kommunen kan investera i cykelbanor och annan infrastruktur och på nationell nivå kan staten vidta viktiga åtgärder. Dessutom spelar, förstås, barnens egen vilja att gå eller cykla också stor roll.
Vid seminariet om barns rätt till rörelse deltog också Samuel Williams, Svenska cykelstäder, Elin Glad, Region Östergötland, och Matti Leijon, Generation Pep.
Seminariet arrangerades av Cykelcentrum VTI som en del av Forum Vätternrundan – cyklingens egen ”Almedalsvecka”. Under dagarna 12-16 juni genomförs en rad seminarier om och kring cykling digitalt eller på plats i Motala.
Läs mer om Forum Vätternundan
Läs rapporterna:
Nyckelord
Kontakter
Mikael SönnePresskontakt
Tel:072-2002015Tel:013-204155press@vti.seBilder

Om
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Statliga subventioner och nationella biljettsystem för kollektivtrafik i Europa20.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
För att göra det enklare och billigare att resa kollektivt och för att minska transporters klimatbelastning har flera länder i Europa introducerat statliga subventioner och nationella biljettsystem. I Sverige ökar istället kostnaderna för att resa kollektivt i högre takt än för resor med bil och utredningen om ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik har inte lett fram till något konkret resultat.
Var femte singelolycka på cykel i mars orsakas av grus18.3.2025 15:13:29 CET | Pressmeddelande
Det som göms i snö... När våren kommer och snön smälter bort täcks många cykelbanor av ett tjockt lager grus. Inte nog med att stenarna är vassa och lätt orsakar punktering, dessutom har gruset motsatt effekt på den då torra asfalten, mot på snö och is. Det blir väldigt halt.
VTI rekryterar till nytt kontor i Skellefteå10.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
VTI:s Norrlandssatsning har tagit ett viktigt steg framåt. 3 mars tillträdde Pia Kristiansson tjänsten som utredare med ansvar för att bygga upp VTI:s verksamhet i de norra delarna av landet. Arbetet sker i samarbete med Arctic Center for Energy, ACE, och Skellefteå Science City.
Privat laddning viktigare än offentlig för elbilsköpare6.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Tillgången till privat laddningsmöjlighet är en starkt bidragande faktor för att köpa elbil. Samhället bör ompröva den kraftiga utbyggnaden av publik laddning och i stället satsa mer på att tillgodose behovet av privat laddning, i synnerhet vid flerbostadshus.
Goda möjligheter stärka framtidens skogsbilvägar3.2.2025 08:31:25 CET | Pressmeddelande
Sveriges skogsbilvägar är varken anpassade för tyngre fordon eller klimatförändringen. Det är den dåliga nyheten. Den goda nyheten att det finns flera kostnadseffektiva sätt att i framtiden förbättra och förstärka vägarna. Det visar ett stort forskningsprojekt som nyligen har avslutats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum