Jönköpingsbo! Ditt barns läkemedelsanvändning börjar med dig
För att rusta ditt barn för livet på bästa sätt behöver du hjälpa till att fylla på i ryggsäcken med kunskaper som borgar för en sund läkemedelsanvändning. Det kan handla om att inte ta mediciner i onödan, att bara köpa från godkända apotek, att känna till att bipacksedeln är bra att läsa i för att lära sig mer, eller att förhålla sig källkritiskt när kompisarna pratar om mirakelkuren eller den coola utmaningen de sett på Tiktok.
Du och andra viktiga vuxna i barnens närhet; idrottstränaren, scoutledaren eller vem det nu kan vara, behöver dra ett strå till stacken genom att prata med barnen om kloka beslut kopplat till mediciner. Inte minst behöver unga, precis som vuxna, veta att mediciner inte alltid är lösningen på exempelvis en vanlig huvudvärk.
Barn i grundskoleålder vänder sig främst till en förälder eller annan närstående vuxen när de har frågor, men tonåringar och unga vuxna söker kunskap på egen hand. Det visar en undersökning med 500 unga från Kantar Sifo som Läkemedelsverket låtit göra. Undersökningen visar också att unga inte vet hur de tar reda på, eller ens att de bör, om en sajt är godkänd för handel med mediciner, eller hur man vet att en medicin är godkänd. De flesta vill lära sig mer om hur mediciner funkar.
Du som vuxen kan göra skillnad för framtidens unga redan idag genom att prata om de här frågorna hemma och föregå med gott exempel. Handen på hjärtat, vad vet du om ditt barns medicinkonsumtion? Hur förvarar ni mediciner hemma? Hur hanterar du själv mediciner? Hjälp din tonåring att lägga grunden till kloka beslut i framtiden genom säker förvaring hemma, samtal om attityd kring läkemedelsanvändning och inte minst genom att föregå med gott exempel. Ditt barns läkemedelsanvändning börjar med dig!
Elin Kimland, utredare Läkemedelsverket
Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder


Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum