Hyresgästföreningen Riksförbundet

Boverkets förslag på nya byggregler ett högriskexperiment

Dela
Boverket har lämnat förslag på nya byggregler, kring bland annat hälsa, miljö och säkerhet. Syftet med det förenklade regelverket är att främja innovation och konkurrens och i förlängningen skapa grogrund för ökat byggande. Hyresgästföreningen varnar för ett högriskexperiment som sätter byggkvalitet och boendes hälsa på spel.

Boverkets förväntan är att en övergång från dagens reglerade regelverk, där staten ska definiera vad men inte hur, ska främja innovationer och högre konkurrens. Hyresgästföreningen ser positivt på möjligheten till ett mer kostnadseffektivt och ökat bostadsbyggande men ställer sig frågande till om förslaget till föreskrifter kommer ge önskad effekt. 

- Sverige har länge stått ut som ett land med hög boendestandard. En viktig anledning är att vi har starka regleringar för hur man får bygga. Boverkets nya förslag på regelverk är ett högriskexperiment, som kan komma att försvåra byggandet och offra de boendes hälsa, säger Joachim Höggren, energi- och hållbarhetsexpert på Hyresgästföreningen.

I förslaget ryms bland annat borttagande av krav på lägsta rumshöjd, direkt dagsljus och utblick, som istället ska kunna ersättas med hjälp av andra tekniska lösningar och innovationer. Som exempel på en lösning för ljusinsläpp nämns bland annat fiberoptik.

- Alla förstår att fönster inte bara är ljussättare som kan ersättas med fiberkablar, och hur tänker sig Boverket att låg takhöjd ska kunna kompenseras genom ny teknik? Speglar och digitala skärmar? Bostadsbristen gör att vissa grupper inte har möjlighet att välja bort ohälsosamma bostäder. De nya reglerna innebär därför en stor risk till försämrad standard med stora konsekvenser för boendes hälsa som följd, säger Joachim Höggren.

Hyresgästföreningens remissvar finns att läsa i sin helhet här  och här.

Boverkets remisser finns att läsa här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning22.3.2024 09:16:56 CET | Pressmeddelande

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Ny rapport. Välkomna på pressbriefing där Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen presenterar färska siffror över barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 08:54:20 CET | Pressinbjudan

Den 19 mars bjuder Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset in utvalda medier för att presentera en helt färsk Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye