”Arbetsgivare behöver stärka medarbetarnas kompetens inom AI”
AI är på allas läppar just nu. Det gäller inte minst teknikens effekter på arbetslivet och där det förutspås stora förändringar. En färsk medlemsundersökning från Akavia visar att 27 procent tror att AI kommer att leda till förändrade arbetsuppgifter. Samtidigt känner bara en liten andel av medlemmarna oro för att bli av med jobbet.
– De flesta av våra medlemmar är positiva till AI:s påverkan på arbetslivet och tror att AI kan göra att arbetsuppgifter kan utföras mer effektivt och öka produktiviteten, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Han oroas dock över att 66 procent av medlemmarna bedömer den egna organisationens kunskap om AI som låg eller mycket låg. Detta samtidigt som 69 procent säger sig vilja gå en utbildning för att lära sig mer om hur man kan använda AI-verktyg i arbetet.
– Hittills är det tyvärr bara 6 procent av de anställda som erbjudits AI-utbildning. Om vi ska kunna ta tillvara på de möjligheter som AI ger behöver arbetsgivarna snabbt få igång satsningar på medarbetarnas kompetensutveckling inom AI.
Givet att AI kommer att få stor påverkan på arbetsliv och arbetsplatser aktualiseras även frågan om vilka riktlinjer som ska gälla vid användandet av AI i arbetet. Enligt undersökningen är det bara 12 procent som uppger att det finns en policy.
– Hur AI-verktygen ska användas och till vad kan skilja sig åt beroende på vilken typ av verksamhet det rör sig om. Det är bra om arbetsgivare i dialog med medarbetare och lokalfackliga företrädare tar fram tydliga riktlinjer som är anpassade för den aktuella verksamheten, säger Patrik Nilsson.
Resultat från undersökningen (urval):
Användning
- 29 procent uppger att man använder AI-verktyg på arbetsplatsen, 59 svarar nej, 12 procent vet inte
- 74 procent använder sig av Chatbot, 28 procent av bild och textanalys, 17 procent av dataanalys
Kunskap om AI och digital kompetens
- 66 procent bedömer den egna organisationens kunskap om AI som låg eller mycket låg
- 6 procent har erbjudits någon form av utbildning av arbetsgivaren för att kunna använda AI-verktyg i arbetet, 92 procent har det inte
- 69 procent vill gå en utbildning för att lära sig mer om hur man kan använda AI-verktyg i arbetet
Påverkan och konsekvenser
- 54 procent tror att AI kan göra att arbetsuppgifterna kan utföras mer effektivt
- 46 procent tror att AI kommer att öka produktiviteten
- 28 procent tror att kvaliteten på arbetet blir högre
- 27 procent tror sig få andra arbetsuppgifter som en följd av AI
Attityder och oro
- 56 procent är övervägande positiva till AI:s påverkan på arbetslivet, 11 procent övervägande negativa, 33 vet inte eller tror inte att det kommer att påverka
- 9 procent är oroliga för att bli av med jobbet på grund av AI, 91 procent är det inte
Strategi och riktlinjer
- 11 procent svarar att det finns en övergripande strategi för hur AI kan användas i organisationen man arbetar inom. 51 procent svarar nej och 34 procent svarar vet ej
- 12 procent uppger att arbetsplatsen har en policy eller riktlinjer för hur AI-verktyg ska användas
Om undersökningen
Undersökningen gjordes av Akavia inom ramen för Akavia panelen som speglar Akavias medlemmar. Målgruppen är ekonomer, jurister, it-akademiker, samhällsvetare, personalvetare och kommunikatörer. Undersökningen omfattar totalt 3 146 intervjuer under perioden 29 maj till 2 juni 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Utifrån ett stratifierat slumpmässigt urval blev svarsfrekvensen 26%. Resultaten är vägt på kön, ålder, sektor och profession.
Nyckelord
Kontakter
PressfrågorAkavia
Tel:0706652955Bilder
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavia om budgetpropositionen: Efterfrågar mindre ryckighet i resurstilldelningen till myndigheterna19.9.2024 10:11:38 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som Akavia välkomnar budgetsatsningar för att stärka tillväxt och produktivitet är man kritisk till ryckigheten i resurstilldelningen till myndigheterna och efterfrågar samlade, långsiktiga och tydliga mål för förvaltningspolitiken.
Akavia om budgetpropositionen: Viktiga investeringar för ökad produktivitet välkomnas19.9.2024 08:19:34 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnade regeringen sin budgetproposition till riksdagen. Akavia välkomnar att steg tas mot att utbildning och arbete ska löna sig bättre men ser behov av fortsatta satsningar på kvalitet i utbildningen.
Akavia om SNS forskningsrapport: Omställningsstudiestödet är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd16.9.2024 13:56:36 CEST | Pressmeddelande
I en ny rapport från SNS hävdar två forskare att omställningsstudiestödet slår fel, att det inte når de grupper som har störst behov, och att det är ett slöseri med studiemedel. Enligt Akavia bygger kritiken på en återkommande missuppfattning om syftet med reformen, det har aldrig varit och är inte tänkt att fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Samtidigt behövs fortsatt ökade resurser och högre takt i handläggningen hos CSN för att reformen ska bli framgångsrik.
Akavia ser fortsatt stort behov av långsiktiga satsningar på rättsväsendet11.9.2024 11:07:04 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen budgetsatsningar på rättsväsendet som en del av den kommande budgetpropositionen. Akavia, med 140 000 akademiker varav många arbetar inom rättsväsendet, ser alltjämnt behovet av långsiktiga satsningar på området för att säkra kompetensbehovet och arbetsmiljön.
Akavia om regeringens budgetsatsning: Positivt att skatten på arbete sänks5.9.2024 09:24:06 CEST | Pressmeddelande
Idag bjöd regeringen in till pressträff för att presentera sin budgetsatsning för hushållens ekonomi. I ett ekonomiskt läge med en återgång till lägre inflation och lågkonjunktur är det naturligt med en expansiv budget. Många hushåll har även en tuff ekonomisk situation. Akavia välkomnar att den expansiva budgeten konstrueras på ett sätt som stärker sysselsättning och tillväxt genom att en mindre andel av skatteintäkterna kommer från arbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum