PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Pensionsgruppen möts idag. Agera nu!

Dela
I dag sammanträder Pensionsgruppen under ledning av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Enligt uppgifter i media är det frågan om vilka partier som ska ingå i gruppen som står på dagordningen. Men PRO:s ordförande Åsa Lindestam menar att gruppen i stället snabbt bör fatta beslut om åtgärder för att höja den allmänna pensionen.
Åsa Lindestam, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds
Åsa Lindestam, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds

I Pensionsgruppen sitter representanter för Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna – de partier som stod bakom överenskommelsen om vårt nuvarande pensionssystem på 1990-talet. Nu diskuteras om ytterligare partier ska ta plats. 

Åsa Lindestam, ordförande för landets största pensionärsorganisation, PRO, har ett tydligt medskick till de politiker som träffas i Pensionsgruppen i dag:

-      Pensionsgruppen har bara ett jobb – att se till att vi har rimliga pensioner i Sverige. Det är vad gruppen borde diskutera, inte formfrågor. Vi vet vad som behövs för att få upp pensionerna: höj avgiften och inför gasen. Det viktiga är inte vilka partier som sitter runt bordet, utan vad de förmår att uträtta. Samla de partier som är redo att fatta de nödvändiga besluten och kör! 

PRO vill att pensionsavgifterna höjs från dagens 17,21 till 18,5 procent av bruttoinkomsten, vilket kan höja pensionerna med omkring 6,6 procent enligt beräkningar från Pensionsmyndigheten. Höjningen kan finansieras på olika sätt. PRO vill också införa en möjlighet att höja pensionerna när överskotten i pensionssystemet blir tillräckligt stora. I dag är överskottet omkring 1 300 miljarder kronor och prognoserna pekar mot att det kommer att växa kraftigt. En sådan ”gas” i systemet utreddes redan 2004. 

Beräkningar visar att den kombinerade effekten av höjda avgifter till pensionssystemet och införandet av en gas kan höja pensionerna med 1 000–1 500 kronor i månaden om några år. Det förutsätter att samhällsekonomin går hyggligt och att en högre avgift används för att höja pensionen både för dagens och framtidens pensionärer. 

-      Vi har ett pensionssystem som brister rejält. Det lönar sig för lite att ha arbetat ett helt arbetsliv, vi har det största pensionsgapet mellan män och kvinnor i Norden och mer än hälften av pensionärerna får hela eller en del av sin pension från garantipensionen, som ska vara ett grundskydd. Vi behöver göra en rejäl översyn av pensionssystemet och det behöver ske snabbt. Steg ett är beslut om höjda pensioner. Det bör ske redan i dag, säger Åsa Lindestam. 

Kontakter

Joel Stade, sakkunnig pensionsfrågor, PRO, E-post: joel.stade@pro.se, telefon:
072-142 3165
Sten Söderberg, pressekreterare, PRO, E-post: sten.soderberg@pro.se, telefon: 08-701 6710

Bilder

Åsa Lindestam, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds
Åsa Lindestam, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds
Ladda ned bild

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye