Djurens Rätt

Djurens Rätt expanderar - öppnar verksamhet i Ukraina

Dela

Djurens Rätt har sedan grundandet 1882 arbetat för att göra så stor skillnad som möjligt för de djur som är flest och har det sämst, både i Sverige och globalt. Nu är det dags för organisationen att ta nästa kliv ut i världen när en ny verksamhet i Ukraina etableras. Det krigsdrabbade landets behov är enorma och Djurens Rätt har ambitionen att arbeta både kort- och långsiktigt för att bidra till förändring för djuren i Ukraina.

Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt/Project 1882. Foto: Malin Thunberg
Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt/Project 1882. Foto: Malin Thunberg

Djurens Rätt har sedan den fullskaliga invasionen arbetat aktivt för att bistå med hjälp till de drabbade djuren i Ukraina, detta i form av olika hjälpinsatser och genom ekonomiska bidrag. Nu formaliseras arbetet genom att Djurens Rätt har startat en ukrainsk motsvarighet som kan fortsätta de direkta hjälpinsatserna och samtidigt utveckla arbetet för djuren i Ukraina.

– Som en av världens ledande djurrättsorganisationer, så har Djurens Rätt ett särskilt ansvar att bidra till förändring för de djur som far mest illa. Djuren i Ukraina behöver hjälp, både idag och imorgon och vårt engagemang är långsiktigt vilket har lett fram till att vi stöttar bildandet av en ny ukrainsk organisation, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt.

Den ukrainska organisationen går under namnet Project 1882 som knyter an till arvet och ursprunget från Djurens Rätt, som grundades år 1882. Organisationen kommer att fortsätta sitt arbete med att hjälpa till med katastrofinsatser samt stötta ukrainska volontärgrupper som arbetar för att hjälpa djuren som påverkas direkt av kriget. Samtidigt är Ukraina även ett av de länder som har flest djurfabriker i Europa och där djurskyddsfrågor varit väldigt lågt prioriterade även före kriget. 

– Vi är glada över att vårt gemensamma arbete är igång, och vi kommer att fortsätta vårt arbete med att bistå evakuering av djur från frontlinjen och kriget. Samtidigt som vi också kommer att bygga för framtiden och skapa förutsättningar för ett mer djurvänligt Ukraina, säger Hanna Tereshko, verksamhetschef för Project 1882 i Ukraina.

Fram till nu har merparten av djurskyddsorganisationer i Ukraina av resursskäl fokuserat på vilda och hemlösa djur. Djurens Rätts målsättning är att komplettera detta viktiga arbete med att också bidra till förändring för de miljoner djur som lever och dör i landets djurfabriker. Omkring en halv miljard turbokycklingar föds årligen upp i Ukraina och 99,5 % av hönorna i äggindustrin lever hela sina liv i kala ståltrådsburar. Viljan till liksom behovet av förändring är stort och Djurens Rätt kommer att arbeta för att stötta de ukrainska initiativen som redan är igång.

Vill du stödja arbetet för djuren i Ukraina? Gå in på www.djurensratt.se/ukraina

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätts riksordförande besöker Karlstad och Säffle: “Vi måste skapa en framtid utan djurfabriker”10.11.2023 11:41:01 CET | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall befinner sig just nu på föreläsningsturnén “En framtid utan djurfabriker”. I november har turen kommit till Säffle och Karlstad. Föreläsningen täcker historien och uppkomsten av de svenska och industrialiserade djurfabrikerna, deras nutida och framtida konsekvenser samt förslag på lösningar för att skapa en hållbar värld för djuren, människorna och klimatet.

SVT:s “Kycklingens pris” visar kycklingarnas fruktansvärda verklighet1.11.2023 08:24:38 CET | Pressmeddelande

SVT:s Uppdrag granskning visar upp hur kycklingfabrikerna håller nere priset på kycklingkött – genom systematiskt djurplågeri på avelsanläggningarna. “Kycklingens pris” riktar ljuset mot de djur som är flest och har det allra sämst – kycklingarna. Djurens Rätt arbetar aktivt för att kycklingarna måste få det bättre och för att det ska ske behöver köttkonsumtionen minska.

Misstänkt djurskyddsbrott för 60 000 kycklingar hos Atria30.10.2023 09:23:26 CET | Pressmeddelande

Atria Sverige AB är ett av Sveriges största kycklingslakterier och säljer kycklingkött under Lagerbergs och Lönneberga. Under 2022 var minst 60 000 kycklingar involverade i hantering som innebär att de utsatts för onödigt lidande i enlighet med djurskyddslagen. Andelen brister på företaget har ökat sedan 2021 samtidigt som kontrollerna blivit färre. Det visar Djurens Rätts nya kartläggning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum