Statsanställda tjänstemän kräver individuell lönegaranti och möjlighet till distansarbete
- Dagens ekonomiska situation har skapat ett akut behov att stärka våra medlemmars ekonomiska förutsättningar. Därför går vi nu med full kraft in i den här avtalsrörelsen för att förbättra deras löneutveckling. Staten har inte råd att förlora viktig kompetens till andra branscher, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef för Fackförbundet ST.
Fackförbundet ST är det största förbundet inom OFR/S,P,O, ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor och företräder 102 000 medlemmar i statlig tjänst: Fackförbundet ST, Sveriges Lärare, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Tull-Kust, Vårdförbundet och Förbundet Reservofficerarna. Motpart i avtalsförhandlingarna för statlig sektor är arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarverket (AgV).
Många statliga tjänstemän vittnar om osunda arbetsförhållanden och ohållbar arbetsbelastning. Möjligheten till återhämtning har minskat drastiskt. Samtidigt visade pandemin tydligt att distansarbete i många fall ökade effektiviteten, minskade stressen och skapade en bättre balans mellan arbetsliv och fritid för de anställda.
- Distansarbete är här för att stanna. Tillsammans med minskad arbetstid är det ett konkret sätt att ta krafttag mot ohälsosam arbetsbelastning och stress. Att erbjuda anställda inflytande över var, när och hur de utför sina jobb på bästa sätt är avgörande för att skapa en attraktiv, inkluderande och effektiv arbetsplats, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Samtidigt kräver Fackförbundet ST att ingen ska tvingas att arbeta på distans på grund av arbetsgivarens ovilja att betala för en kontorsplats. För vissa är kontoret den bästa platsen för arbetsro, för andra en tillflykt från hotfulla och våldsamma hemförhållanden. Det behöver arbetsgivaren ta hänsyn till.
Det här yrkar OFR/S,P,O i avtalsförhandlingarna:
- Att lönerna ska höjas med minst 7,4 procent under två år, i nivå med märket.
- Garanterad löneökning för varje individ, för att säkerställa reallöneökning för alla över tid.
- Slopat karensavdrag och sjuklön från dag ett.
- Höjd semesterlönegarantin så att de som tjänar minst får en högre semesterersättning.
- Förkortad arbetstid.
- Att alla arbetsgivare ska erbjuda sina anställda möjlighet att arbeta på distans och att de som nekar distansarbete tydligt ska kunna motivera varför.
- Att alla arbetsplatser inom staten ska teckna avtal som ger goda förutsättningar för distansarbete.
- Att alla arbetsgivare ska erbjuda sina anställda ett fysiskt kontor.
- Ett helt nytt arbetsmiljö- och likabehandlingsavtal som underlättar samarbetet mellan fack och arbetsgivare och gör att medlemmarna får en bättre arbetsmiljö.
För samtliga yrkanden se Fackförbundet STs hemsida
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73anders.maxson@st.orgOm
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning14.4.2025 09:45:59 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
Fackförbundet ST vill ha kortare nattarbete och inflytande vid säkerhetsklassning11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackligt inflytande vid säkerhetsklassning och korrigerad nattarbetstid. Det är två av de krav som fackförbundet ST ställer på arbetsgivarna inom post och flygplats i avtalsrörelsen.
Frukostseminarium om en aktiv arbetsmarknadspolitik19.3.2025 10:01:55 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten stiger i Sverige därför behöver vi en aktiv arbetsmarknadspolitik. Hur lyder en arbetsmarknadspolitisk vision i det här läget? Och vilken roll och vilka förutsättningar har Arbetsförmedlingen? På vårt frukostseminarium 26 mars kan du lyssna till politiker, sakkunniga och STs förbundsordförande Britta Lejon.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum