Åsa Persson ny ordförande för Klimatpolitiska rådet

Dela

Regeringen har utsett Åsa Persson till ordförande i Klimatpolitiska rådet från och med den 1 juli 2023.

Åsa Persson – ny ordförande för Klimatpolitiska rådet från och med den 1 juli 2023. Foto: Christin Philipson
Åsa Persson – ny ordförande för Klimatpolitiska rådet från och med den 1 juli 2023. Foto: Christin Philipson

Regeringens beslut innebär att Åsa Persson tar över ordförandeskapet efter Cecilia Hermansson vars förordnande planenligt löper ut.

Regeringen bekräftar med detta beslut Klimatpolitiska rådets förslag till ny ordförande. Detta är en ordning som är skapad för att stärka rådets oberoende i förhållande till regeringen.

Åsa Persson är forskningschef och vice VD för Stockholm Environment Institute samt adjungerad lektor och docent vid Tema miljöförändring på Linköpings universitet. Hennes forskning fokuserar på kopplingen mellan internationell och nationell politik för hållbar utveckling och klimat. Hon ingår just nu i den internationella forskargrupp som utarbetar 2023 års FN-rapport om hållbar utveckling i världen, the UN Global Sustainable Development Report, som publiceras vart fjärde år.

– Jag är hedrad att få bli en del av Klimatpolitiska rådet i rollen som ordförande och ser fram emot att jobba tillsammans med all den samlade expertis som finns i rådet och även på kansliet. Fokus i år kommer ligga på att förbereda för bedömningen av regeringens kommande klimathandlingsplan. Men jag ser även fram emot att utveckla vår samverkan med klimatråd i andra länder och på EU-nivå nu när samtliga länder behöver accelerera klimatomställningen och implementera Fit for 55, säger Åsa Persson.

Cecilia Hermansson har varit ledamot i rådet sedan den 1 januari 2021, först i rollen som vice ordförande och sedan den 6 september 2022 som rådets ordförande. 

– Det har varit mycket stimulerande att arbeta tillsammans med och även leda den ytterst kompetenta grupp som rådet utgör. Åsa Persson, med sin djupa kompetens inom det klimatpolitiska fältet samt gedigna erfarenhet från rollen som forskningschef på SEI, kommer att bidra till att upprätthålla rådets starka ställning som oberoende granskare av regeringens samlade politik i relation till klimatmålen. Jag är full av tillförsikt inför rådets fortsatta arbete, säger Cecilia Hermansson.

Kontakter

Bilder

Åsa Persson. Foto: Christin Philipson
Åsa Persson. Foto: Christin Philipson
Ladda ned bild
Åsa Persson. Foto: Christin Philipson
Åsa Persson. Foto: Christin Philipson
Ladda ned bild

Om Klimatpolitiska rådet

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Följ Klimatpolitiska rådet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet

Handlingsplanen otillräcklig – ytterligare styrmedel behövs för att nå klimatmålen22.12.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kommande årtionde är kritiskt för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna. Regeringens klimatpolitiska handlingsplan är otillräcklig för att nå Sveriges klimatmål. Det är tydligt att befintlig politik leder till kraftigt ökade utsläpp i närtid. Det är otydligt hur planen ska leda till att utsläppen minskar så att klimatmålen kan nås. Regeringen behöver snabbt återkomma till riksdagen med konkreta förslag på förstärkta styrmedel.

Sveriges klimatpolitik har förlorat styrfarten - nu behövs en handlingsplan för att nå både klimatmålen 2030 och nollutsläpp 204529.3.2023 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

För första gången på länge riskerar den förda politiken att leda till ökade utsläpp av växthusgaser i Sverige. Den kommande klimatpolitiska handlingsplanen måste vara tillräcklig för att nå klimatmålen 2030 och skapa förutsättningar för noll nettoutsläpp 2045. Regeringen behöver arbeta systematiskt för att ta vara på klimatomställningens synergier med andra samhällsmål och hantera de mål- och intressekonflikter som uppstår i dess spår. Det är huvudbudskapen i årets rapport från Klimatpolitiska rådet.

Pressinbjudan: Klimatpolitiska rådet presenterar årets granskning av regeringens politik16.3.2023 12:47:26 CET | Pressinbjudan

Klimatpolitiska rådet bjuder in media till lanseringen av den årliga granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen. Medverkar gör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, rådets ordförande Cecilia Hermansson, vice ordförande Björn Sandén, rådets övriga ledamöter samt inbjudna experter. Fokus i årets rapport är: Hur hantera målavvägningar när klimatomställningen ska accelerera?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye