CSN

Stor ökning av indraget studiebidrag hos gymnasieelever

Dela
Den andel gymnasieelever som blir av med sitt studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro är den högsta någonsin. Nivån är nu tillbaka och är högre än innan pandemin då en nedgång i frånvaron noterades. Totalt fick 34 600 elever sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro.

När elever på gymnasieskolor bedöms ha mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN, som då kan besluta om att studiebidraget ska dras in. Nya siffror från CSN visar att fler gymnasieelever än tidigare år fick sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro under läsåret 2022/2023.

Totalt fick 34 600 elever, eller 9,8 procent, studiebidraget indraget, vilket är den högsta siffran någonsin och 6 800 fler än föregående läsår.  Andelen elever som fick studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro har ökat i flera år fram till pandemin då nivåerna sjönk märkbart. Införandet av distansundervisning när skolorna stängde bedömdes vara anledningen.

– Trenden från innan pandemin är tillbaka. Om vi undantar pandemiåren så har vi under de senaste 15 åren sett en kontinuerlig ökning av elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. Bakgrunden är oklar. Eftersom CSN får informationen av skolorna kan exempelvis skolornas rapportering ha blivit bättre, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.

Friskolor har större andel elever med indraget studiebidrag

Statistiken för 2022/2023 visar att indraget studiemedel är vanligare på fristående gymnasieskolor än kommunala. På fristående gymnasieskolor var det 11,0 procent av eleverna som fick indraget studiebidrag och på de kommunala gymnasieskolorna var andelen 9,3 procent.

Fortsatt är det vanligare med ogiltig frånvaro bland pojkar än bland flickor. Under läsåret 2022/2023 hade 11,2 procent av pojkarna ogiltig frånvaro jämfört med 8,2 procent hos flickorna.

Ogiltig frånvaro är också vanligare i årskurs tre än i övriga årskurser. I ett antal mindre kommuner har inga elever fått studiebidraget indraget under läsåret 2022/2023. I andra kommuner ligger andelen gymnasieelever med indraget studiebidrag på över 20 procent.

Mer information i CSN:s databas

I CSN:s databas med officiell statistik finns uppgifter om indragen studiehjälp på grund av ogiltig frånvaro. Till exempel går det att ta fram uppgifter uppdelade per län eller kommun.

De uppgifter i den officiella statistiken som avser län och kommun baseras på elevens folkbokföringsort.

CSN har inte uppgifter om den genomsnittliga eller den totala mängden ogiltig frånvaro i gymnasieskolan. CSN:s statistik visar endast information om elever som har så hög frånvaro att det kan vara aktuellt att dra in deras studiehjälp.

Fakta om indragen studiehjälp på gymnasiet

Det är skolorna som rapporterar in ogiltig frånvaro till CSN. När elever som går på gymnasiet inte bedöms studera på heltid ska skolorna rapportera det till CSN, som sedan kan fatta beslut om indragen studiehjälp. Studiebidraget är det generella bidrag som går till gymnasiestuderande mellan 16 och 20 år. Om frånvaron är mer än fyra timmar och upprepad under en månad kan studiebidraget dras in.

Kontakter

Peter EngbergAnalytikerCSN

Svarar på frågor 5 juli - 7 juli

Tel:060-18 62 69

Jonas LarssonAnalytikerCSN

Svarar på frågor 8 juli – 18 juli

Tel:060-14 63 31

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

https://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 47 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,7 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

400 miljoner kronor i felaktiga studiestödsutbetalningar upptäckes 20232.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under 2023 intensifierade CSN arbetet mot bidragsbrott och felaktiga utbetalningar. Informationskampanjer till studerande, AI-analyser av ansökningar och fler kontroller var några av insatserna som gjordes som ledde till över 400 miljoner kronor i återkrävt eller avräknat studiemedel. – Gör man rätt från början minskar risken för återkrav och eventuell polisanmälan, säger Charlotta Hansén, verksamhetscontroller på CSN.

Skuldsättningen ökar bland studenter visar CSN:s årsrapport22.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

De som tar studielån får allt högre skulder och en ökande andel av de som studerar med studiemedel tar lån. Men den ökade skuldsättningen behöver inte vara dålig, varken för individen eller för samhället. – En förklaring till de ökande skulderna är att en högre andel studerande läser på eftergymnasial nivå, där man oftast studerar längre tid, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye