Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen kommenterar regeringens två bostadsnyheter

Dela
Idag presenterade regeringen två bostadspolitiska nyheter, en om presumtionshyra och en om enklare regler för att hyra ut sin bostad i andrahand. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kommenterar de båda nyheterna.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Filippa Ländin

Regeringen tillsätter en utredning som ska titta på utvecklingen av modellen för presumtionshyra.

Presumtionshyressystemet har fungerat relativt väl och används flitigt av parterna för att förhandla hyror i nyproduktion. Som förhandlade part är vår uppgift att granska kalkyler och företräda hyresgästerna för att försöka få ned hyrorna. Vi har själva varit kritiska till hovrättens domar om presumtionshyra. Vår kritik har varit att det alltför mycket kommit att likna en statlig hyresreglering, där domstolen har en fastslagen uträkning för hyresutvecklingen. För oss är det viktigt att presumtionshyror sätts av parterna på hyresmarknaden, inte domstolar. Hyresförhandlingarna är lokala förhandlingar och ska fortsätta vara så, inte styras av snäva hovrättsdomar. Vi ser fram emot att delta i utredningen och komma med våra perspektiv, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Det känns inte som att lösningen vi hör idag från regeringen matchar problemet. Presumtionshyressystemet enbart kommer inte lösa bostadsbristen och att tro att det är en quick fix när byggandet faller och bostadsbristen är enorm, är naivt. Vi behöver stora investeringar om vi ska se till att hålla uppe byggandet under den här lågkonjunkturen samt se till att komma till bukt med den bostadsbrist som skapar stora problem för individer, säger Marie Linder.

Regeringen tillsätter även en utredning som ska titta på hur det ska bli enklare att hyra ut din privatbostad.

Regeringens nyhet om förenklingar för privatuthyrning är oroväckande. Frågan är om det ens leder till fler bostäder? Den svenska modellen bygger på att vi har professionella hyresvärdar som tar värdskapet på allvar, inte hobbyvärdar med korta kontrakt och osäkra villkor, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Återigen presenterar regeringen en nyhet som ska se till så att de som äger sitt boende ska kunna tjäna ännu mer pengar. Vi har redan ränteavdrag och ROT som kostade staten 35 miljarder förra året. Nu går man fram med ytterligare politik för att se till så att de i det ägda boendet kan tjäna mer. Ingenstans finns hyresgästperspektivet eller den byggboost som faktiskt skulle behövas för att lösa bostadsbristen. De stora investeringar som behövs kan inte lösas genom extra tusenlappar i fickan på villaägare, säger Marie Linder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Filippa Ländin
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning22.3.2024 09:16:56 CET | Pressmeddelande

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Ny rapport. Välkomna på pressbriefing där Rädda Barnen, Röda Korset, Majblomman och Hyresgästföreningen presenterar färska siffror över barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 08:54:20 CET | Pressinbjudan

Den 19 mars bjuder Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset in utvalda medier för att presentera en helt färsk Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye