Rapportsläpp, livesändningar och kulturpolitiska panelsamtal – nu invigs Kultur i Almedalen 2023
Onsdag den 28 juni kl 9.00 inviger kulturminister Parisa Liljestrand årets Kultur i Almedalen. Under dagarna släpps också flera rapporter om bland annat museernas förtroendekapital och ny, nationell statistik från evenemangsnäringen.
Kultur i Almedalen pågår 28-30 juni och innehåller över 20 seminarier med totalt 80 medverkande politiker, bransch- och myndighetsföreträdare. Några av frågorna som diskuteras är kulturens roll i totalförsvaret, evenemangssektorns bidrag till Sveriges ekonomi, syftet med en kulturkanon och tillgången till kulturupplevelser i skolan för barn och unga.
Kultur i Almedalen invigs av kulturminister Parisa Liljestrand som också medverkar i den inledande programpunkten om kulturens roll i samhället.
– Ett fritt kulturliv och ett tillgängligt kulturarv är självklara delar i ett demokratiskt samhälle och ett demokratiskt samtal. När jag tittar på programmet för Kultur i Almedalen slås jag av både vikten och bredden av kulturens frågor. Jag är glad att vi kommer att få mötas och samtala om så många angelägna ämnen, säger kulturminister Parisa Liljestrand.
Bakom Kultur i Almedalen står bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst och branschorganisationen Sveriges Museer, i samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum.
Livesändningar och direktrapporter
De allra flesta programpunkter direktsänds via Kultur i Almedalens Youtube-kanal samt på Almedalsveckan Play. Uppdateringar och nyheter om Kultur i Almedalen sker på Twitter via #kultalm23 och #kulturialmedalen samt på Instagram och Facebook.
Exempel från programmet:
-
En stark kultur är ryggraden i ett lands försvar och krisberedskap
-
Museicred – det handlar om förtroende
-
Livepodd med SR:s Det politiska spelet
-
Hur ska politiken försvara den konstnärliga friheten?
-
AI, kulturskaparnas villkor och upphovsrätten
-
Kulturpolitiken efter kultursamverkansutredningens betänkande
-
Medierna och Natobevakningen
Programmet i sin helhet finns på Kultur i Almedalens webbplats: https://www.kulturialmedalen.se/program2023
Medverkande arrangörer under Kultur i Almedalen 2023
ASSITEJ Sverige, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond/BFUF, Bildkonst Sverige, Fackförbundet Scen & Film, Folkoperan, Föreningen Svenska Tonsättare, Försvarsmusiken, Gotlands Museum, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, Högskolan Dalarna, KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd), Koalition för kulturdebatt/Arena Idé, Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Konstnärsnämnden, Kultursamverkansutredningen, Kungl. Musikhögskolan, Kungliga Musikaliska Akademien, Kungliga Operan, Länsmuseernas samarbetsråd, Länsteatern på Gotland, Riksförbundet Sveriges Museer, Sensus, Svensk Live, Svensk Scenkonst, Svenska Journalistförbundet, Svenska Tecknare, Sveriges Radio och UTOM/Unga tankar om musik.
Nyckelord
Kontakter
Gunnar ArdeliusGeneralsekreterare Sveriges Museer
Tel:0739 45 01 15gunnar.ardelius@sverigesmuseer.seKarin PorshageKommunikatör Sveriges Museer
Tel:0763 16 16 27karin.porshage@sverigesmuseer.seBilder
Länkar
Om oss
Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.
Följ Sveriges Museer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer
Älskade museer: En helg fylld med kultur och upplevelser för hela familjen22.10.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 26-27 oktober är det dags för den årliga museihelgen Älskade museer, anordnad av branschorganisationen Sveriges Museer.
Kulturministern medverkar på kulturpolitisk dag14.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 oktober bjuder Svensk Scenkonst och Sveriges Museer in till en kulturpolitisk samling med fokus på kulturens plats i samhället. Under rubriken ”Ursäkta röran, vi bygger om” diskuteras bland annat lokalernas underhållsskuld, hur kulturens värde kan påverka stadsplaneringen och hur kostnaderna för lokaler inverkar på kulturutbud och -utveckling.
Kulturpolitisk dag samlar aktörer från hela samhället17.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 oktober bjuder Svensk Scenkonst och Sveriges Museer in till en kulturpolitisk samling med fokus på kulturens plats i samhället. Under rubriken ”Ursäkta röran, vi bygger om” diskuteras bland annat lokalernas underhållsskuld, hur kulturens värde kan påverka stadsplaneringen och hur kostnaderna för lokaler inverkar på kulturutbud och -utveckling.
7,4 miljoner museibesök i landet12.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
I Sveriges Museers årliga rapport om sommarens besökssiffror befäster museerna sin ställning som publika magneter. 7,4 miljoner museibesök har rapporterats från 170 museer runt omkring i landet.
Män vill gå på museum med sin partner - men kvinnor vill helst gå med sina vänner4.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren är här och det är högsäsong på museerna i Sverige. Enligt en ny undersökning om svenskarnas intresse för museibesök vill en majoritet av svenskarna besöka nya sorters museer och fler museer runtom i landet. Dessutom visar det sig att män helst vill besöka museum med sina partners medan kvinnor väljer att gå med sina vänner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum