Fler oroar sig över ekonomin – oron störst bland unga kvinnor
Den digitala psykologtjänsten Ahum har nyligen undersökt svenskarna oro över det ekonomiska läget, med hjälp av Kantar Sifo*. 58 procent av alla svarande uppger att de känner mer oro än för ett år sedan på grund av det ekonomiska läget. En tredjedel (29 %) har haft oro som hindrat dem från att leva som vanligt senaste året, flest unga kvinnor har upplevt detta (37 %) men även kvinnor (35 %) och män (33 %) i åldern 35-55 år.
– Drygt hälften av befolkningen upplever mer oro kopplat till ekonomin än för ett år och var tredje svensk uppger att deras oro senaste året hindrat dem från att leva som vanligt. Långvarig oro har negativ inverkan på individen såsom otrygghet och minskad livskvalitet men forskning visar också att hög oro hos medarbetare kan påverka företags resultat och ekonomiska tillväxt, säger Allireza Ghahremani, vd på Ahum
Mest oro upplever svenska befolkningen över att familjen ska få det sämre på grund av det ekonomiska läget (31 %). Den näst största oron är om pengarna ska räcka till sommarsemestern (26 %). Allra mest oroliga för detta är den yngre målgruppen (39 %) där varannan av de yngre kvinnorna (48 %) uppger att de känner oro över detta. Kvinnor, (31 %), oavsett målgrupp, är något mer oroliga än män (22 %), oavsett målgrupp, för att pengarna inte ska räcka till för ändamålet.
Unga kvinnor mest oroliga
Var tredje (29 %) ung kvinna, 16-34 år, upplever också oro över att ha pengar nog till att betala hyran, endast 19 procent av de jämnåriga männen kände samma sak. Nästan lika många av de yngre männen (22 %) som de yngre kvinnorna (24 %) kände dock oro över att pengarna ska räcka till mat.
– De yngre kvinnorna är särskilt oroade för att inte ha pengar nog till sommarledigheten, att familjen ska få det sämre och att fritiden ska påverkas negativt av det ekonomiska läget. Hyran och mat oroar också dessa i större utsträckning än någon annan grupp, säger Allireza Ghahremani.
Kvinnorna i den yngre åldersgruppen är däremot mest benägna att söka och få professionell hjälp för sin oro (14 %). Den äldre generationen, 56-79 år, uppger i störst utsträckning (94 %) att de inte är i behov av professionell hjälp. Inte heller uppger den äldre målgruppen, 56-79 år, särskild oro kopplat till det ekonomiska läget.
Oro kan påverka individ och företag
Långvarig oro kan leda till social isolering, svårigheter att etablera och upprätthålla relationer samt begränsa deltagande i sociala aktiviteter för individen. Det kan också ha en långsiktig inverkan på ensamhet, otrygghet och minskad livskvalitet. Forskning och studier visar dessutom på negativa potentiella samhällseffekter så som att hög nivå av oro kan påverka företags resultat och ekonomiska tillväxt. I en studie i Journal of Occupational and Environmental Medicine (2014) fann man att personer med högre nivåer av ångest hade lägre produktivitet på arbetsplatsen. https://www.jstor.org/stable/48501152
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29–31 maj 2023. Totalt intervjuades 1054 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.
Nyckelord
Kontakter
Angelica Larsson
Tel:0705803931angelica.larsson@fuzepr.seBilder
Om
Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.
Följ Ahum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ahum
Psykologen tipsar: Så slipper du ångest inför jul6.12.2023 07:59:00 CET | Pressmeddelande
Julen är en tid för traditioner. Samtidigt är det många som vill bryta invanda mönster. Ellen Risto, psykolog hos Ahum, ger sina bästa tips på hur du som vill bryta vanans makt kan gå tillväga.
Nu ska alla sjukvårdsstudenter utbildas i digital vård20.9.2023 11:32:07 CEST | Pressmeddelande
Regeringens utredare föreslår att alla studenter inom medicinska utbildningar framöver ska utbildas i digital vård, något som påverkar närmare 80 000 studenter. Förslaget välkomnas av den digitala psykologtjänsten Ahum.
Varannan ung kvinna orolig för att pengarna inte ska räcka till under semestern20.7.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande
Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till. Störst är oron bland unga kvinnor. – Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.
Psykologens tips: Så hanterar du oro kring räntehöjningen29.6.2023 12:10:46 CEST | Pressmeddelande
Ökad ekonomisk oro och nytt besked från Riksbanken. Legitimerade psykologen Ellen Risto tips för att hantera känslorna. – Oro är en tankeprocess som är naturlig men om du känner stor oro kring ekonomin kan det vara bra att försöka distansera sig från tanken så den inte får så stor plats.
Ahum tar in ytterligare miljoner10.5.2023 19:18:04 CEST | Pressmeddelande
Den svenska, digitala psykologiplattformen Ahum tar in 15 miljoner för fortsatt expansion i Sverige och etablering utanför landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum