Nu ska alla sjukvårdsstudenter utbildas i digital vård
Regeringens utredare föreslår att alla studenter inom medicinska utbildningar framöver ska utbildas i digital vård, något som påverkar närmare 80 000 studenter. Förslaget välkomnas av den digitala psykologtjänsten Ahum.
Den 13 september presenterades utredningen “Effektiv och behovsbaserad digital vård” av Socialdepartementet och utredare Björn Eriksson. I utredningen föreslås att alla relevanta medicinska grundutbildningar ska införa obligatoriska moment där studenterna utbildas i hur de kan använda digitala verktyg i yrkeslivet. Förslaget välkomnas av Ahum, en digital psykologtjänst.
– Digital vård är här för att stanna. Rätt utförd sparar den tid och pengar för både patient och vårdpersonal, vilket är avgörande för att tillgodose det ökande vårdbehovet. Hittills har vårdpersonal varit utlämnad till sunt förnuft och internutbildningar, det är på tiden att de utbildas mer ordentligt. Det tjänar alla på, säger Allireza Aromäki Ghahremani, vd på Ahum.
Utredaren Björn Eriksson slår fast att teknikutvecklingen går snabbt och att utbildning i digital vård är nödvändigt för alla inom vård och omsorg. Förslaget som lagts fram skulle enligt utredningen “(...) bidra till att studenter som erhåller examen ges bättre förutsättningar att möta patienter digitalt i sin yrkesroll.”
Vad som gör förslaget extra angeläget är att samma utredning föreslår att alla regioner från och med oktober 2025 ska kunna erbjuda digital vård, om det inte anses nödvändigt med fysisk.
– Den digitala vården brottas fortfarande med barnsjukdomar, vilket vi sett flera exempel på de senaste åren. Vi ser det här förslaget som ett rejält kliv i rätt riktning för att utveckla en för samhället livsviktig sektor, fortsätter Allireza Aromäki Ghahremani.
I februari slog Sveriges kommuner och regioner (SKR) fast att ökad digitalisering är avgörande för att göra vården bättre för patienterna och för samhället i stort. Inte minst är verktygen viktiga för att möta det ökade vårdbehovet utan att kostnaderna ökar i motsvarande grad. Att utbilda vårdstudenter inom digitala verktyg är också avgörande för att uppfylla regeringen och SKRs vision om att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på e-hälsa.
Förslaget, som föreslås träda i kraft 2025, kommer om det antas att påverka samtliga studenter inom relevanta medicinska grundutbildningar. Läsåret 21/22 studerade sammanlagt 79 000 studenter inom områdena vård och omsorg samt medicin och odontologi.
Läs hela utredningen “Effektiv och behovsbaserad digital vård” här.
Kontakter
Angelica Larsson
Tel:0705803931angelica.larsson@fuzepr.seBilder
Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.
Följ Ahum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ahum
Psykologen tipsar: Så slipper du ångest inför jul6.12.2023 07:59:00 CET | Pressmeddelande
Julen är en tid för traditioner. Samtidigt är det många som vill bryta invanda mönster. Ellen Risto, psykolog hos Ahum, ger sina bästa tips på hur du som vill bryta vanans makt kan gå tillväga.
Varannan ung kvinna orolig för att pengarna inte ska räcka till under semestern20.7.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande
Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till. Störst är oron bland unga kvinnor. – Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.
Psykologens tips: Så hanterar du oro kring räntehöjningen29.6.2023 12:10:46 CEST | Pressmeddelande
Ökad ekonomisk oro och nytt besked från Riksbanken. Legitimerade psykologen Ellen Risto tips för att hantera känslorna. – Oro är en tankeprocess som är naturlig men om du känner stor oro kring ekonomin kan det vara bra att försöka distansera sig från tanken så den inte får så stor plats.
Fler oroar sig över ekonomin – oron störst bland unga kvinnor29.6.2023 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sex av tio svenskar är mer oroade för sin ekonomi nu jämfört med för ett år sedan, unga kvinnor är mest oroade. En av tre unga kvinnor mellan 16-34 år är oroliga för att pengarna inte ska räcka till hyran. Varannan ung kvinna är också orolig för att pengarna inte räcker till sommarsemestern. Detta visar en undersökning gjord av Kantar Sifo.
Ahum tar in ytterligare miljoner10.5.2023 19:18:04 CEST | Pressmeddelande
Den svenska, digitala psykologiplattformen Ahum tar in 15 miljoner för fortsatt expansion i Sverige och etablering utanför landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum