Ahum

Psykologen tipsar: Så slipper du ångest inför jul

Dela

Julen är en tid för traditioner. Samtidigt är det många som vill bryta invanda mönster. Ellen Risto, psykolog hos Ahum, ger sina bästa tips på hur du som vill bryta vanans makt kan gå tillväga.

Så slipper du ångest inför jul
Så slipper du ångest inför jul

Jul är en av årets härligaste tider, tyvärr är det också en period då många känner ångest och stress. Trassliga släktsammankomster, ett högre än normalt alkoholintag och alla betungande traditioner är förutsättningar som spökar i bakgrunden. Vad som ska vara en avkopplande period med familj och vänner blir i stället veckor fyllda av “måsten”.

Att bryta traditioner och hitta ro i juletid kan vara svårt men är inte omöjligt. Det första man bör göra är att fundera på vad man själv vill och tycker är viktigt. Är det familjen, maten eller platsen att fira på? När man väl ringat in det är det lättare att prioritera.

– Har man en parrelation eller familj tycker jag att man ska sätta sig ned och prata med dem för att komma överens vad som är viktigt på riktigt och vad som bara görs av tradition. Och vissa saker kanske man själv kan acceptera trots att det inte står högst upp på ens lista, säger Ellen Risto, psykolog hos den digitala psykologtjänsten Ahum.

En anledning till att just obekväma jultraditioner är svåra att bryta är att man sällan är själv om dem. Många har traditioner med släkt och vänner som sträcker sig tillbaka i decennier; julbaket hos kusinerna, uppesittarkvällen med mormor och morfar eller ljusstöpningen hos barndomskompisarna. Innan man pratat med berörda om att ändra på firandet är det lätt att föreställa sig att ens moster, kusin eller farbror kommer att bli ledsna eller besvikna.

– Tankar om negativ respons gör att vi gärna skjuter upp saker och tänker att vi lika gärna kan ta oss igenom det en gång till. Då får man tänka att responsen lika gärna kan vara positiv, ens farbror kanske också är less på och blir stressad av att hinna med julbaket dagen innan julafton, säger Ellen Risto.

Enligt psykologen Ellen Risto är det ofta kvinnor som drabbas av negativa känslor kring jul. Tyvärr är det ofta de som får dra ett tungt lass både socialt och praktiskt. Oavsett vem det är som drar det stora lasset är det viktigt att påminna sig om att det är helt okej att be om hjälp, även om man är den som brukar planera hela firandet eller ser till att Janssons frestelse står på bordet. Din partners, brors eller dotters Janssons frestelse fungerar lika bra som din, även om det är du som alltid brukar laga den.

I slutändan måste man påminna sig själv om att det är vuxna personer man har att göra med. De klarar av att ta en diskussion eller att något framöver kommer bli lite annorlunda.

– Det finns inget som säger att man måste göra som man alltid gjort, eller att man ska ta mer hänsyn till andras önskemål än till sina egna. Varför ska du som vuxen inte få bestämma över ditt eget liv? 

Ellen Ristos tips för att bryta jobbiga traditioner:

 • Tänk på vad som är viktigt för dig och din närmaste familj
  Att ringa in vad som är viktigt för dig och din familj gör det lättare att prioritera vad ni verkligen vill göra, och vad som kan läggas åt sidan. Extra bra är om ni gör det i god tid innan julen börjat planeras.

 • Identifiera vilka vanor som skapar oron
  Fundera över vilka specifika situationer som skapar obehaget och över hur du kan hantera dem. Om det är stress som leder till att du blir otrevlig – försök hitta pauser under dagen eller be om hjälp med alltifrån planering till matlagning.

 • Var inte rädd för att ta upp problemen
  Släkter tenderar att göra som de alltid gjort. Om du upplever problem är det säkert fler som gör det, men som inte vågar ta upp frågan av rädsla för konflikt. Det behöver inte betyda att ni ska sluta fira med varandra, men kanske är det dags att fira på ett annat sätt?

 • Be om hjälp
  Tyvärr är det ofta kvinnor som får bära ett stort lass under julledigheten, både socialt och praktiskt. Det är helt okej att ställa krav på sin familj att hjälpa till eller be om hjälp från andra nära och kära. Bara för att du brukar laga all mat behöver det inte vara så, din partners Janssons går lika bra som din. 

 • Ersätt traditionen med en ny
  Forskningen är tydlig med att det är lättare att ersätta en vana än att bara bryta den. Även det första året är början på en ny, och trevligare, tradition.

null
Psykologens tips för att bryta jobbiga traditioner
null
Ellen Risto leg.psykolog Ahum

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.

Följ Ahum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ahum

Varannan ung kvinna orolig för att pengarna inte ska räcka till under semestern20.7.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Semestertiderna är nu i full gång, men för många innebär sommarens olika aktiviteter, tillsammans med ökade kostnader i samhället, en oro för att pengarna inte ska räcka till. Störst är oron bland unga kvinnor. – Det finns konkreta verktyg att ta hjälp av för att hålla oron på en rimlig nivå, så att inte semestern förstörs av orostankar, säger psykologen Ellen Ristos från den digitala psykologtjänsten Ahum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye