MHF

MHF upplyser trafikanter i kampanjen Ta Paus – årets teman är rattfylleritips och droger i trafiken

Dela

MHF:s funktionärer står under sommaren på Sveriges rastplatser och informerar resenärer om risker i trafiken i kampanjen Ta Paus. Årets teman är rattfylleritips och droger i trafiken. Välkommen att ta paus hos MHF i sommar. 

Ta Paus hos MHF i Fryksdalen vid rastplatsen Tossebergsklätten vid E45 norr om Sunne i Värmland. MHF kör Ta Paus varje sommar. Foto: MHF
Ta Paus hos MHF i Fryksdalen vid rastplatsen Tossebergsklätten vid E45 norr om Sunne i Värmland. MHF kör Ta Paus varje sommar. Foto: MHF Foto: MHF MHF

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Med trafiksäkerhetskampanjen Ta Paus uppmuntrar MHF förare att ta regelbundna pauser under resan och informerar om faror och distraktioner i trafiken. MHF:s funktionärer står på rastplatser runtom i Sverige under juni, juli och augusti.

Media är varmt välkomna att göra reportage hos MHF:s funktionärer under Ta Paus på Sveriges rastplatser i sommar. MHF står på rastplaster i hela landet. Se kontaktlista längre ned. 

Under sommaren och i anslutning till fjällsemestrar sker fler olyckor än under någon annan period. I över 25 år har MHF varje år stått på platser längs svenska vägar, bjudit på kaffe och informerat om säker trafik i kampanjen Ta Paus. 

Årets teman är rattfylleritips och droger i trafiken. Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent under de senaste 20 åren. 
– Genom årets Ta Paus-kampanj vill MHF uppmana människor att visa ett större civilkurage och tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister, säger Anna Welleman, MHF:s projektledare för Ta Paus. 

Målet med Ta Paus-kampanjen 2023 är att få fler förare att reflektera över riskerna med droger i trafiken samt att visa civilkurage och tipsa polisen om rattfylleri.

Alkohol och droger är ett stort problem i trafiken. Andelen omkomna i rattfylleriolyckor var 25 procent 2022 (av totalt 227 döda i trafiken). 
– Grundkunskapen hos svenskarna om riskerna med alkohol i trafiken är högre än om narkotika. Det finns fortfarande en hel del okunskap och aningslöshet kring cannabis och andra droger, säger Tomas Jonsson, som är sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF.

Det visar den Ipsos-undersökning som vi på MHF nyligen genomförde i åldersgruppen 16 till 35 år. Syftet med opinionsundersökningen är att undersöka attityderna hos ungdomar och unga vuxna om cannabis och trafik i Sverige och i Norge. 

8 procent av de svarande i undersökningen har någon gång kört bil efter att ha rökt cannabis. 14 procent svarade att de nyligen har åkt med en cannabispåverkad förare. 
– När vi tittade på hur unga svenskar svarade i undersökningen, är det uppenbart att man har dåliga kunskaper om cannabis och trafik, säger Tomas Jonsson.  

MHF anser att det är oroande att synen på att cannabis och trafik hos unga svenskar kan vara mer liberal än för alkohol, något som kan innebära att man underskattar riskerna.

Cannabis legaliserades i den amerikanska delstaten Colorado 2014. Antalet omkomna bilförare i Colorado som var cannabispåverkade fördubblades mellan 2013 och 2020. 
– De länder och delstater som har legaliserat cannabis har drabbats av ett ökat antal cannabisrelaterade trafikolyckor efter legaliseringen, säger Tomas Jonsson. 

Varmt välkommen att ta paus hos MHF i sommar som journalist eller trafikant. Media får gärna komma och göra reportage hos MHF:s funktionärer under Ta Paus på Sveriges rastplatser i sommar. MHF står på rastplaster i hela landet. I listan hittar du kontaktperson för din del av Sverige. 

Kontakter för pressfrågor
Anna Welleman
MHF:s projektledare för Ta Paus 
anna.welleman@mhf.se
070-642 65 22

Tomas Jonsson 
sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF
tomas.jonsson@mhf.se 
070-564 37 36

MHF:s regionala projektledare Ta Paus 
MHF Skåne
Län: Skåne.
projektledare Aksel Kops
aksel.kops@mhf.se
070-892 98 37

MHF Väst
Län: Bohuslän, Halland, Västra Götaland. 
projektledare Tommy Janerstål
tommy.janerstal@mhf.se
070-621 27 20

MHF Öst
Län: Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Östergötland. 
projektledare Sven-Olof Petersson
sven-olof.petersson@mhfost.se
072-212 21 09

MHF Bergslagen 
Län: Dalarna, Värmland och Örebro. 
projektledare Michael Helmersson
bgmh@telia.com
073-180 45 45 

MHF Mälardalen 
Län: Gotland, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland. 
projektledare Marie Gardesjö 
marie.gardesjo@mhf.se
076-416 55 75

MHF Mitt
Län: Gävleborg, Jämtland, Västernorrland. 
projektledare Bo Bergkvist
bo.bergkvist@mhf.se
070-315 43 83

MHF Norr
Län: Västerbotten, Norrbotten. 
projektledare Nils-Åke Engman. 
070-526 69 87. 
nilsake.e@telia.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ta Paus hos MHF i Fryksdalen vid rastplatsen Tossebergsklätten vid E45 norr om Sunne i Värmland. Foto: MHF
Ta Paus hos MHF i Fryksdalen vid rastplatsen Tossebergsklätten vid E45 norr om Sunne i Värmland. Foto: MHF
Ladda ned bild

Dokument

MHF - http://mhf.se/ Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. MHF är en ideell medlemsorganisation och har lokalavdelningar i hela landet. 

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF: Fler kommuner borde erbjuda hjälp genom SMADIT för rattfyllerister9.11.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande

MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri. Idag används SMADIT i 119 av landets kommuner. Om ett riskbruk av alkohol eller narkotika upptäcks tidigt minskar risken för återfall i rattfylleri. Ett tidigt ingripande kan förhindra att människor skadas allvarligt och i värsta fall dödas i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye