Kommunal

Avtal klart för privatanställda personliga assistenter

Dela

Kommunal och arbetsgivarna Almega Vårdföretagarna är överens om ett nytt kollektivavtal för anställda som arbetar inom avtalsområdet Bransch G – Personlig Assistans. På det berörda avtalsområdet arbetar cirka 35 000 anställda. Avtalet löper över 27 månader och gäller från 1 juli 2023 till och med 30 september 2025.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Det nya avtalet, Bransch G innehåller bland annat löneökningar, höjda lägstlöner, en låglönesatsning i enlighet med märket samt en extra satsning på jourersättning. Utöver detta innehåller även avtalet ett krav på skriftlig dokumentation av lönesamtalen, som skapar ordning och reda vid individuell och differentierad lönesättning.

Parterna har även enats om att assistent med mer än tio månaders anställning får dubbelt så lång uppsägningstid jämfört med idag. Uppsägningstiden blir då fyra veckor stället för två veckor. Dessutom har parterna kommit överens om ett antal åtgärder som arbetsgivaren måste vidta innan beslut om upphörande samt ett större ansvar för arbetsgivaren att försöka hitta anställning åt assistenten hos annan assistansberättigad inom företaget. Dessa regler träder i kraft den 1 juni 2024.

-  Jag kan konstatera att det avtal vi enats om är ett bra förhandlingsresultat. Jag är stolt att vi lyckats få igenom våra huvudkrav och mer i förhandlingarna, det är ett styrkebesked. Kommunal har drivit att de som har minst ska få mest och nu får även medlemmar i denna bransch ta del både löneökningar i nivå med märket och en högre jourersättning, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.

-  Resultatet i förhandlingarna är inte bara en framgång i och med löneökningarna. Vi har också sett till att förbättringar har tillkommit, och därmed lyckats mota bort stora försämringar som arbetsgivarna har velat införa. Det här avtalet innebär att privatanställda personliga assistenter nu får det lite tryggare på jobbet. Även om det finns mycket att göra för att stärka upp branschen är de här förbättringarna ett bra kliv i rätt riktning, säger Malin Ragnegård.

Kommunals lönepolitiska utredning visade att över 60 procent av medlemmarna föregående år inte haft, eller uppfattat att de har haft, ett lönesamtal. Därför är ett av Kommunals huvudkrav i årets avtalsförhandlingar att ett skriftlighetskrav införs vid lönesamtal.

-  Det handlar om att skapa ordning och reda. Om vi ska ha en individuell och differentierad lönesättning måste det finnas skriftlighetskrav där det framgår varför jag får en viss löneökning och vad som förväntas för att få en högre lön. Det finns inte en ICA-handlare i världen som hade sålt ett paket köttfärs utan att veta vad man ska få betalt för den. Och det ska inte medlemmarna i Kommunal heller göra, sälja sin arbetstid utan att få förhandla om den, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.

Fakta om avtalet:

1 juli 2023 är potten 1 069 kr per heltidsanställd.

1 juli 2024 ökar lönen med 953 kr per heltidsanställd

Ny lägstalön per den 1 juli 2023 blir 21 479 kr.

Ny lägstalön per den 1 juli 2024 blir 22 188 kr.

Utöver detta är parterna överens om en extra satsning på jourersättning vilken höjs med 9,1 % år 1 och 8,3 % år 2 vilket innebär en höjning med 10 % utöver 7,4 % under avtalsperioden.

Läs mer om avtalet på Kommunal.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Ladda ned bild

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum