Virta Sverige

Virta, Mastercard och Worldpay from FIS möjliggör kortbetalningar på alla laddningsstationer för elbilar i Sverige och Europa

Dela
Stockholm, 6 juli 2023 - Idag tillkännager Virta och Mastercard lanseringen av den nya lösningen Virta Payment Kiosk, en ny standard för säker och pålitlig kortbetalning vid utomhusladdning av elbilar. I samarbete med Worldpay from FIS möjliggör den nya lösningen smidiga kortbetalningar vid befintliga och nya laddningsstationer i Europa.

Idag använder majoriteten av elbilsförare appar från laddningsleverantörer för att hantera sin elbilsladdning. I takt med att eldriven mobilitet blir alltmer populär har efterfrågan på enkla och bekväma betalningsmetoder, främst kortbetalningar, blivit allt viktigare för elbilsförare i Sverige och resten av Europa. Enligt en undersökning som Mastercard genomförde 2021 uppgav 65 procent av européerna betalkort som sin föredragna betalningsmetod, för att minska antalet appar och laddningskort och en bättre konsumentupplevelse. Trenden bekräftas i en ny rapport som Mastercard publicerade i år.

– Bristen på enhetliga och lättanvända betalningsalternativ vid laddningsstationer har länge varit en frustration för elbilsförare. Vi är därför glada över att samarbeta med Virta och Worldpay för att sätta nya standarder inom betalningar i laddningslandskapet och bidra till mer hållbar mobilitet", säger Erik Gutwasser, divisionschef Mastercard Norden och Baltikum.

Ökad valfrihet för kunder och minskade kostnader för operatörer
Den nya lösningen gör också kortbetalningar ekonomiskt lönsamma för operatörer av laddningsstationer. Den lägre kostnaden och snabba implementeringstiden beror på Virta Payment Kiosks förmåga att hantera flera individuella laddare på samma laddningsstation samt möjligheten att uppgradera befintliga AC- och DC-laddningsstationer med lösningen. Virta Payment Kiosk integrerar också betalterminalen med Virtas pengahanteringstjänst för elbilsladdning och uppfyller gällande (PSD2) och förväntade (kommande PSD3 och AFIR) juridiska och regelmässiga krav.

– Virtas plattform möjliggör redan engångs- och efterskottsbetalda kortbetalningar i Virta-appen. Genom att utöka utbudet av betalningsmetoder med kortbetalningar uppnår vi full valfrihet och flexibilitet för konsumenterna. Som global ledare inom betalkort är Mastercard och Worldpay perfekta partners för att säkerställa en högkvalitativ användarupplevelse. Vi förväntar oss att Payment Kiosk kommer att öka nyttjandet av laddningsstationer, särskilt i högtrafikerade områden, genom att erbjuda snabb och bekväm laddning utan att behöva ladda ner en app", säger Elias Pöyry, Medgrundare och Chief Business Development Officer på Virta.

Lösningen är nu tillgänglig för alla ägare av laddningsstationer på Powered by Virtas plattform. Den första utrullningen av de nya lösningarna påbörjas med laddningsstationer hos nätverkspartners till Powered by Virta i Sverige och Finland, samt utvalda nyckelplatser i Norge, Danmark och Island. Målet är att möjliggöra kortbetalningar på alla Powered by Virta-laddsningstationer i Europa innan slutet av 2025. För närvarande finns det cirka 90 000 laddningsstationer som är anslutna till Virta-plattformen i 35 länder. Antalet laddningsstationer förväntas femdubblas i Europa fram till slutet av 2025 .

----------------------------------------

1.Uppskattat antal laddpunkter i Europa 2025 jämfört med 2021 +475% från 0,4 miljoner till 2,3 miljoner och 7,9 miljoner 2030. Källa: ACEA, ICCT, IEA, BNEF, DNV 2030-uppskattningar.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:

Virta
Esa-Pekka Nykänen
Communication and Brand Director
Virta Global
+358 (0)40 595 3135
esa-pekka.nykanen@virta.global

Mastercard
Rebecca Larsson
+46 (0) 73 948 14 88
rebecca.larsson@gknordic.com

Om Virta www.virta.global
Virta är en ledande smart laddningsplattform för elbilar I Europa. Plattformen har för fjärde året i rad rankats på Financial Times-listan “1,000 Europe's Fastest Growing Companies” år 2023.

Virtas digitala laddningsplattform för elbilar används av över 1,000 privata och offentliga företag och organisationer, till exempel inom detaljhandel, hotell, fastigheter, parkering, bensinförsäljning, fordons- och energibranschen. Dessa kunder driver över 90,000 laddare i 35 länder och bildar nätverket "Powered by Virta". Med roaming kan elbilsförare få tillgång till över 400,000 laddningspunkter i över 65 länder.

Virta arbetar för att skapa en mer hållbar framtid genom att göra laddning av elbilar enklare för förarna, lönsamt för företag och genom att koppla samman elbilarna med energisystemet. Virta har 34 patentfamiljer med fokus på energihanteringsfunktioner som är centrala för framtidens sammankopplade energi- och mobilitetsekosystem.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.

Om Worldpay from FIS www.fisglobal.com
FIS är en ledande leverantör av tekniklösningar för finansinstitut och företag i alla storlekar och branscher över hela världen. Vi möjliggör rörelsen av handel genom att låsa upp den finansiella teknologin som driver världsekonomin. Våra anställda ägnar sig åt att främja sättet som världen betalar, bankar och investerar genom vår betrodda innovation, systemprestanda och flexibla arkitektur. Vi hjälper våra kunder att använda teknik på innovativa sätt för att lösa affärskritiska utmaningar och leverera överlägsna upplevelser för sina kunder. FIS har huvudkontor i Jacksonville, Florida och är medlem i Fortune 500® och Standard & Poor's 500® Index.

Bilder

Om

Virta Sverige
Virta Sverige



Följ Virta Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Virta Sverige

INFÖR KOMMANDE EU-FÖRORDNING: VIRTA SAMARBETAR MED MASTERCARD FÖR ATT GÖRA DET ENKLARE ATT LADDA ELFORDON9.4.2024 10:58:30 CEST | Pressmeddelande

I höstas publicerade EU ”förordningen om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel” (AFIR), som ska främja elektrifieringen av transporter och utgöra ett gemensamt ramverk för de aktörer som erbjuder laddningstjänster för elfordon. Förordningen träder i kraft den 13 april 2024 och medlemsstaterna är i nu fart med att fastställa lagändringar i enlighet med förordningen.

För femte året i rad tar Virta plats på Financial Times lista över Europas snabbast växande företag7.3.2024 12:26:32 CET | Pressmeddelande

Virta har återigen säkrat sin position bland Europas snabbast växande företag när de för femte året i rad tar plats på Financial Times FT 1000-lista. Virta är det enda laddningsföretaget för elbilar som har kvalificerat sig på listan flera år i rad. För andra året i följd placerar de sig också på Tech Tour 50-listan, som belyser företagens tillväxt och innovation inom den europeiska techsektorn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye