Almega

12 000 fler arbetslösa borde matchas till de lediga jobben

Dela
Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att drygt 83 000 personer varit arbetslösa längre än två år, en minskning med 14 procent på ett år. Reformen av Arbetsförmedlingen har bidragit till framgången men trots detta minskar antalet deltagare i matchningstjänster hos fristående leverantörer då Arbetsförmedlingen anvisar för få till tjänsterna. Arbetslösheten är nu högre än vad den skulle behöva vara, säger Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega.

Matchningstjänsten Rusta och matcha har visat sig vara mycket effektiv och leder till att långtidsarbetslösheten minskar. Under 2022 fick 37 procent av deltagarna som varit arbetslösa längre än 24 månader jobb efter deltagande. Men Arbetsförmedlingens månadsrapport visar dessvärre att antalet deltagare i matchningstjänster hos fristående leverantörer fortsätter att minska. Endast drygt 55 000 arbetslösa tar del av en sådan tjänst vilket är nästan 19 procent färre än vad Arbetsförmedlingen prognosticerat, 67 800. 

– Problemet är att Arbetsförmedlingen anvisar för få till tjänsten. Det leder till att arbetslösheten är högre än vad den skulle behöva vara. I dagsläget borde 12 000 fler arbetslösa få delta i Rusta och Matcha, säger Per Hammar, näringspolitisk expert med ansvar för kompetensförsörjning, Almega.

Sedan i april växlar Arbetsförmedlingen över till tjänsten Rusta och matcha 2. Myndigheten utlovade att övergången inte skulle medföra minskat antal deltagare, men just detta sker nu. Det minskade deltagarantalet är i första hand problematiskt för alla arbetsgivare som behöver anställa. Men det drabbar också matchningsföretagen som kan tvingas till personalminskningar som därmed riskerar förlora matchningskompetens och färre kan få den experthjälp som behövs för att matchas till ett jobb.

– Nya Arbetsförmedlingen är beroende av partnerskapet med de fristående leverantörerna. De är i sin tur beroende av Arbetsförmedlingens myndighetsutövning inklusive skärpta kontroller av leverantörerna. Det är hög tid att skapa ett fungerande partnerskap som ytterligare minskar långtidsarbetslösheten, avslutar Per Hammar.

Nyckelord

Kontakter

Almegas pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom Almega - ring gärna vår pressjour på tel: 08-7627040

Tel:08-7627040

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye