Kommunal

Kommunal larmar: otillräcklig bemanning inom äldreomsorgen

Dela

Mer än hälften av de lokala fackliga ombuden varnar för att bemanningen kommer att vara otillräcklig inom äldreomsorgen under sommarmånaderna, det visar en ny enkätundersökning fackförbundet Kommunal gjort.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kommunal har frågat sina lokala fackliga representanter om hur bemanningen kommer att se ut i äldreomsorgen i respektive kommun under sommaren, hela 62 procent uppger att bemanningen kommer att vara otillräcklig. Endast tre procent uppger att bemanningen kommer att vara bra.

Fyra av fem uppger att bemanningen kommer att vara lik förra året eller sämre. Endast nio procent uppger att den kommer att vara bättre.

Nu kräver Kommunal att Sveriges äldreminister Anna Tenje agerar.

Situationen för personalen i svensk äldreomsorg är katastrofal. År efter år tvingas personalen springa fortare och jobba snabbare för att täcka upp den akuta personalbristen som blir än värre under sommaren. Regeringen måste skyndsamt tillsätta en kriskommission. Kommunerna klarar uppenbarligen inte av sina kärnuppgifter, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Enkätundersökningen i korthet

286 fackliga representanter med insyn i äldreomsorgen i kommunerna, en per kommun, uppmanades mellan 29 maj och 16 juni 2023 via e-post att svara på en webbaserad enkät. Efter två påminnelser hade 42 procent svarat, 119 svarande.

null
Stapeldiagram i procent. Antalet svarande per kategori redovisas inom respektive parentes. Foto: Kommunal
null
Stapeldiagram i procent. Antalet svarande per kategori redovisas inom respektive parentes. Foto: Kommunal

För kontakt med lokala fackliga representanter kontakta avdelningarnas kommunikatörer:

https://www.kommunal.se/om-kommunal/press

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye