If Skadeförsäkring

Fortsatt högt tryck på skadeanmälningar hos If – 250 fall som väntas öka

Dela

Regnovädret Hans fortsätter att skapa stora problem i landet. På försäkringsbolaget If har man under måndagen och tisdagen höjt beredskapen och tagit emot betydligt fler anmälningar än vanligt, uppskattningsvis cirka 250 fall av främst översvämningar.

"Det är mycket svårt att uppskatta kostnaden än innan vi fått skadorna besiktigade. Översvämningar kostar mer än storm och det är mycket vatten nu", säger Jenny Rudslätt på If. Pressbild: If
"Det är mycket svårt att uppskatta kostnaden än innan vi fått skadorna besiktigade. Översvämningar kostar mer än storm och det är mycket vatten nu", säger Jenny Rudslätt på If. Pressbild: If

Under tisdagen svepte det kraftiga regnovädret Hans över landet och skapade allvarliga översvämningar främst i Göteborgsområdet och Åre där stora mängder vatten har svämmat över i Susabäcken.

If jobbade under måndagskvällen och tisdagen fortsatt med att ta emot skadeanmälningar på telefon och via hemsidan. Några anmälningar från privatkunder i Åre hade inte kommit under tisdagen. Besiktningsrapporter från översvämmade bostäder har inte börjat komma in än, men på det hela taget har läget varit under kontroll och inga akuta insatser har behövts.

– Det kommer in nya skadeanmälningar i betydligt högre takt än vanligt. Men tack vare att vi har ökat vår beredskap så har det gått bra. Det exakta antalet privatskador i form av översvämningar har vi inte sammanställt ännu, men vi uppskattar att vi snart är uppe på 250 nya anmälningar som vi förväntar oss kommer att öka succesivt, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Skadorna på byggnaderna är ofta läckage utifrån, alltså då regn tar sig in via tak, fönster eller fasad, och ännu vanligare är översvämning som sker via baktryck i avlopp eller golvbrunn.

För företagsförsäkringar har If fått in 32 anmälningar hittills, men det kommer in fler löpande.

Stöttar och hjälper

För Ifs del har de senaste dygnen handlat om att bemöta de drabbade kunderna och hjälpa dem på bästa sätt, att informera kunder i egna kanaler och via SMS, besvara frågor per telefon och på nätet, men också att synas i media för att ge råd och tips till allmänheten.

– Vi försöker att göra oss så tillgängliga som möjligt och har stor beredskap genom upparbetade kontakter med byggfirmor, besiktningsmän och all form av hjälp som kan behövas i ett krisläge. Än så länge bedömer vi läget som under kontroll, och inga akutinsatser har behövts från vårt håll, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Hur stor den totala skadan blir och kostnaden för försäkringsbolagen, kommuner och privatpersoner är fortfarande för tidigt att säga något om.

– Det är mycket svårt att uppskatta kostnaden än innan vi fått skadorna besiktigade. Översvämningar kostar mer än storm och det är mycket vatten nu, säger Jenny Rudslätt på If.

SMHI hade på tisdagseftermiddagen fortfarande kvar en röd varning för höga flöden i Hallands län och delar av västra Kronobergs län. 
Detta kan du göra vid översvämning

• Försök stoppa vattnet från att tränga in genom att bygga vallar vid dörrarna med handdukar. Gå runt huset och kontrollera om det är stopp i avloppsbrunnar. Åtgärda det som stoppar upp om det är möjligt.

• Om vattnet kommer in via golvbrunnen kan du lägga en handduk i golvbrunnen och hålla den på plats med något riktigt tungt.

• Stäng av elen i de översvämmade utrymmena. Vatten är strömförande.

• Försök ösa ut som mycket du kan. Kontakta Räddningstjänsten för att få hjälp med utpumpning av vatten om det är stora vattenmängder.

• Flytta undan värdefulla ägodelar till ett torrt ställe.

• Torka upp vattnet om det är möjligt.

• Ställ in en avfuktare så snart som möjligt. Du kan hyra eller köpa en avfuktare och ställa den i de fuktskadade utrymmena.

• Dokumentera skadorna med bilder.

• Släng ingenting innan du har kontaktat ditt försäkringsbolag och fått klartecken att slänga sakerna.

• Vid översvämning på vägar - tänk på att inte försöka köra igenom vattenmassorna då det kan skada bilen och ofta är svårt att få försäkringsersättning för.

Källa: If

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Oväder över Östertälje. Pressbild: If
Oväder över Östertälje. Pressbild: If
Ladda ned bild
Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Ladda ned bild

Om oss

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye