Sommaren på Bris: Fler samtal om psykisk ohälsa och väntan på BUP
Sommaren är över och under lovet har Bris tagit emot fler samtal än tidigare. Främst är det samtal om allvarlig psykisk ohälsa och barn- och ungdomspsykiatrin som ökat.
Sommarlovet är över och nu börjar vardagen med skola och fritidsaktiviteter. För många barn är det med en positiv känsla som man möter sina vänner och pratar om allt som hände under lovet. Men för en del barn blev inte sommarlovet som barnet hade önskat.
Jag har typ tappat livslusten eller vad man säger. Skulle du kunna säga lite saker man kan göra för att få tillbaka den?
– Barn till Bris
Den är sommaren har den nationella stödlinjen för barn tagit emot fler samtal än någonsin innan, jämfört med förra året har samtalen ökat med 9 procent. Framför allt är det samtalen om allvarlig psykisk ohälsa som ökat mest. Under sommaren har många samtal handlat om självdestruktivitet, ångest och självmord, men även om barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).
– För barn som inte mår bra är vardagens rutiner och tillgängliga stödinsatser viktiga. Under sommarlovet försvinner rutinerna kring skola och fritidsaktiviteter, och samhällets stödinsatser blir mer svårtillgängliga. Samtalen om BUP har både handlat om barn som har en pågående utredning eller behandling, och barn som väntar på en första tid. Pausen och väntan är svår och under den tiden behöver barnet stöd, säger Nils Grönroos, kurator på Bris.
I samtalen med Bris berättar barn även om en sommar som har blivit mer ensam och tråkig än vad barnet tänkt. Samtalen om ekonomisk oro, vänner och fritid har ökat jämfört med förra sommaren och barn berättar om att inte har pengar att följa med vänner och göra saker. En del barn berättar även om att föräldrarna bråkar mer om pengar och att det är jobbigt att vara hemma.
Jag är så nära att göra dumma saker för att jag behöver pengar, jag vill veta vad jag ska göra istället. Jag är för ung för att få ett sommarjobb.
– Barn till Bris
Information om statistiken
- Under sommaren har Bris haft 8054 stödjande samtal med barn via chatt, telefon och mejl, en ökning med 9 procent jämför med samma period förra året.
- Period för mätningen är 13/6–14/8 2023.
- Samtalsstatistiken gäller hela landet och går inte att bryta ned på mindre geografiska nivåer. Barn är alltid anonyma när de kontaktar Bris och det framgår inte var i landet de befinner sig.
- Citaten ovan är exempel på vad barn har berättat för Bris och är vid behov anpassade för att inget barn ska kännas igen av någon annan.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPressekreterare
Tel:070-266 85 58maja.dahl@bris.seBris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum