Upplands-Bro kommun

Upplands-Bro kommun arrangerar Beredskapsveckan för att stärka kunskapen om krisberedskap och totalförsvar

Dela

Upplands-Bro kommun samlar aktörer under Beredskapsveckan, den 25 september - 1 oktober, för att öka förståelsen om samhällsberedskap. Genom seminarier, övningar och interaktiva upplevelser sätter vi fokus på individers och samhällets viktiga roll i krisberedskap.

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan) är en årlig informationsinsats från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Upplands-Bro kommun deltar i Beredskapsveckan genom dagliga evenemang.

– Genom Beredskapsveckan i Upplands-Bro strävar vi efter att förena en mångfald av aktörer för att tillsammans belysa både individens och samhällets roll i vår beredskap. Det är en vecka full av värdefulla insikter och engagemang som kommer att stärka vårt samhälles förmåga att möta utmaningar, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro.

Under Beredskapsveckan samlar kommunen en mångfald av aktörer, inklusive civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv, för att gemensamt uppmärksamma och påminna om att alla som bor i Upplands-Bro och i Sverige spelar en avgörande roll i vår samlade beredskap vid samhällskriser och i yttersta förlängningen, krig.

Beredskapsveckan kommer att erbjuda ett omfattande program med seminarier, utbildningar, övningar, och andra kunskapshöjande insatser. Även interaktiva upplevelser erbjuds, exempelvis genom öppnande av trygghetspunkter. Syftet är att bidra till den övergripande förmågehöjningen i Sverige och öka medvetenheten om individernas och samhällets roll i beredskapen.

Beredskapsveckan i Upplands-Bro 2023

  • Måndag 25/9: Totalförsvar i kommunen - Vi diskuterar och belyser vikten av det nationella totalförsvaret för framtiden. Speciellt fokus ligger på hur varje individ kan bidra.
  • Tisdag 26/9: Folkförankring och Försvarsvilja - En dag där vi utforskar hur invånarna kan vara en viktig drivkraft i stärkandet av vår försvarsvilja och beredskap.
  • Onsdag 27/9: Övning stärker vår förmåga - Vi demonstrerar praktiska övningar och delar kunskap om hur vi kan förbereda oss och utbilda oss för att möta kriser.
  • Torsdag 28/9: Näringslivets roll i totalförsvaret - Diskussion om hur näringslivet spelar en avgörande roll i att upprätthålla krisberedskap och totalförsvaret.
  • Fredag 30/9: Frivilla försvarsorganisationer - Vi fokuserar på den centrala roll som kommuner och regioner har i Sveriges totalförsvar.
  • Lördag 31/9: Familjedag i Bro - En dag för hela familjen där vi engagerar och informerar om hur vi kan förbereda oss tillsammans.
  • Söndag 1/10: Familjedag i Kungsängen – Beredskapsveckan avslutas med även en familjedag i Kungsängen med aktiviteter för alla åldrar.

Deltagande aktörer inkluderar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försvarsmakten, Statens Försvarshistoriska museer, Brandkåren Attunda, Polisen, Hemvärnet/Livgardet, frivilliga resursgruppen (FRG), SOS, Pliktverket, Röda korset, och flera andra.

En central del av Beredskapsveckan är även den interaktiva och upplevelsebaserade utställningen "Rädd eller beredd". Utställningen ger besökarna en förståelse för hur samhället påverkas i allvarliga kriser och hur varje individ kan bidra till beredskapen. Utställningen Rädd eller beredd är ett samarbete mellan de tre myndigheterna Statens försvarshistoriska museer (SFHM), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Riksantikvarieämbetet (RAÄ).

För mer information om Beredskapsveckan, besök kommunens hemsida: www.upplands-bro.se/beredskapsvecka

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Följ Upplands-Bro kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands-Bro kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye