AI-råd tar fram rekommendationer för accelererad AI-utveckling i Sveriges kommuner
Representanter från 12 av landets kommuner går samman för att presentera en rad rekommendationer för initiativ som ska stärka svenska kommuners förmåga att använda artificiell intelligens.
– AI-rådet är ett viktigt initiativ för Sveriges kommuner. Vår förhoppning är att vi kan sätta en gemensam riktning för kommunsveriges strategiska arbete med AI och skapa möjligheter för alla kommuner, stora som små, att fullt ut nyttja möjligheterna med artificiell intelligens, säger Katarina Lagerqvist, digitaliseringschef i Kristinehamns kommun och en av rådets representanter.
I en rapport från Digg, Myndigheten för digital förvaltning, 2019 beräknas den potentiella nyttan för AI i offentlig sektor till 140 miljarder kronor årligen. En stor del av det värdet finns att hämta i landets kommuner. Men användningen av artificiell intelligens i den kommunala förvaltningen spretar. Medan vissa kommuner har flera lyckade användningsfall att visa upp har andra inte kommit lika långt. Förutsättningarna mellan landets kommuner att utnyttja AI spretar också. Den kompetensbrist som många arbetsgivare i privat sektor vittnar om drabbar även kommunerna. Och strukturella utmaningar i förvaltningsmodeller, rådande lagar och utbildning bromsar utvecklingen.
Av dessa anledningar har Vinnova finansierat projektet Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle.
– Vi ser ett stort behov av att fler kommuner på allvar kommer i gång med användningen av AI, och att man gör det på ett sätt som skapar förutsättningar för att lära av varandra och samtidigt driver viktiga frågor gemensamt, säger Fredrik Weisner, Områdesledare Digital Omställning på Vinnova.
Inom ramen för projektet har ett AI-råd med representanter från tolv kommuner tillsatts. Rådets arbete leds i samverkan mellan AI Sweden och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Rådets ledamöter är utvalda för att ge bredast möjliga representation av landets kommuner. Det innebär deltagare från stora och små kommuner, kommuner som börjat använda AI och de som ännu inte kommit i gång. Mixen är viktig för att kunna fånga upp många perspektiv på kommunernas användning av artificiell intelligens, både när det gäller de möjligheter som teknikutvecklingen medför och utmaningar som kopplar till den.
– Vi börjar nu på allvar se vilken potential AI har att bidra till välfärdens utveckling, samtidigt som det finns ett behov av att identifiera vilka förutsättningar som behöver komma på plats och vilka risker som behöver hanteras för att öka Sveriges förmåga till hållbar omställning. Vägen framåt är tillsammans i bred samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och akademi. Med AI-rådet är en viktig pusselbit på plats, säger Ola Odebäck, avdelningschef ekonomi och styrning, SKR.
Arbetet i råden ska primärt vara inriktat på kommunövergripande strategiska frågor som kopplar till artificiell intelligens. Målen är två :
- Identifiera och prioritera tillämpningsområden, behov och strategiskt relevanta frågor för ökat värdeskapande med AI i Sveriges kommuner.
- Ta fram rekommendationer på konkreta initiativ som främjar värdeskapande med stöd av AI i kommunal sektor.
– AI-rådet är en viktig insats för välfärdens utveckling. Kommunerna behöver arbeta tillsammans i AI-frågor för att skapa strategisk förändring, övervinna hinder och effektivt förbereda för en framtid där AI förändrar allt från offentlig administration till välfärdsservice, säger Jonatan Permert, AI Sweden.
Rådets tolv ledamöter
- Katarina Lagerqvist, digitaliseringschef, Kristinehamn
- Anna Bengtsson, digitaliseringsledare, Herrljunga/Vårgårda
- Stefan Eriksson, utvecklingsledare digitalisering, Gagnef
- Iwona Carlsson, digitaliseringschef, Kungsbacka
- Birgitta Zaar, kontorschef socialtjänsten, Värmdö
- Frédéric Rambaud, digitaliseringsstrateg, Strängnäs
- Fredrik Edholm, digitaliseringsstrateg, Skövde
- Mathias Andersson, data scientist/AI lead, Helsingborg
- Mårten Lindskog, AI-samordnare, Stockholm
- Fredrik Hallgren, utvecklingsledare AI, Göteborg
- Jari Koponen, programansvarig Handlingsplan för digitalisering, Sundsvall
- Torbjörn Svedung, CDO/CISO, Mellerud
Bakgrund om Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle
Inom ramen för Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle stöttar AI Sweden kommuner och organisationer i civilsamhället på ett antal olika sätt i det praktiska genomförandet. Via projektet får deltagare utbildningar, workshops och tillgång till AI Swedens nätverk. För projektidéer som beviljas finansiering i någon av Vinnovas riktade utlysningar tillkommer dessutom stöd under projektperioden.
Arbetet i projektet leds av AI Sweden, i samverkan med Vinnova. Med är också Sveriges Kommuner och Regioner, Myndigheten för digital förvaltning och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
- Projektets presentation på AI Swedens webbplats.
- Projektets sida på MyAI.
- Pressmeddelande från lanseringen av projektet.
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. AI Sweden är en icke-vinstdrivande organisation, med bred finansiering från både offentlig och privat sektor.
Kontaktinformation
- Jonatan Permert, AI Sweden, sammankallande för AI-rådet: 0739-72 59 14, jonatan.permert@ai.se.
- Ina Tidvall, SKR, sammankallande för AI-rådet: 0709-84 03 63, ina.tidvall@skr.se.
- Rebecka Lönnroth, AI Sweden, programledare Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle: 0729-65 10 80, rebecka.lonnroth@ai.se.
Nyckelord
Dokument
Om oss
Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.
Följ AI Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från AI Sweden
Unik kartläggning av svenska kommuners AI-arbete13.11.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
9 av 10 kommuner i Sverige jobbar på något sätt med AI. Men projekten är i regel små, sker okoordinerat och fördelningen över landet är ojämn med stor skillnad mellan landets större och mindre kommuner.
Studenter skapar kraftfulla AI-lösningar för civilsamhället10.10.2024 09:17:06 CEST | Pressmeddelande
Genom projektet AI for Impact stärks förmågan att använda AI hos svenska sociala entreprenörer och icke vinstdrivande organisationer som verkar för social hållbarhet. – En räddningsbåt som ligger still kan inte rädda liv och då kan vi inte göra vårt uppdrag, säger Jonas Carlsson på Sjöräddningssällskapet. Under sommaren fick fem verksamheter stöd från universitetsstudenter att utveckla sina första AI-lösningar – och i början av september hade Civilsamhällets forum för ansvarsfull användning av AI sitt första möte.
Nu läggs grunden för ett nordiskt AI-center30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Aktörer från Sverige, Norge, Finland och Danmark lägger nu grunden för ett nordiskt AI-center som fokuserar på ansvarsfull utveckling och användning av AI. Arbetet samfinansieras med Nordic Innovation, innovationsorganisationen under Nordiska Ministerrådet.
Nu tränas en AI-assistent för svensk offentlig sektor20.5.2024 13:01:00 CEST | Pressmeddelande
Medarbetare i tre kommuner är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor. Projektet leds av AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. – Vi har ett par hundra rutiner och riktlinjer som personalen ska förhålla sig till, dokument som ligger i olika samarbetsrum och i olika mappar. De kommer inte åt dokumenten via telefonen idag. Vi metodutvecklare tar dagligen emot samtal med frågor om vad det är som gäller eller var de hittar olika dokument. Det ska vara lätt att göra rätt och det är det inte som det är idag. Här kommer den digitala assistenten göra en stor skillnad för medarbetarna, säger Gina Johannisson, metodutvecklare i Kungsbacka kommun.
AI Sweden och tyska Fraunhofer IAIS ska utveckla språkmodeller för hela Europa16.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
AI Sweden har, tillsammans med tyska Fraunhofer IAIS, fått tillgång till en av de mest kraftfulla superdatorerna i Europa för att träna språkmodeller för EU:s samtliga språk. – Det här är en unik möjlighet för AI Sweden att vara med och bidra till att stärka europeisk och svensk konkurrenskraft och digital suveränitet genom utvecklandet av en kraftfull och öppen europeisk språkmodell, säger Magnus Sahlgren, Head of Research, NLU, på AI Sweden. Projektet EuroLingua-GPT är det tredje stora EU-samarbetet kring språkmodeller där AI Sweden just nu deltar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum