Unik kartläggning av svenska kommuners AI-arbete
9 av 10 kommuner i Sverige jobbar på något sätt med AI. Men projekten är i regel små, sker okoordinerat och fördelningen över landet är ojämn med stor skillnad mellan landets större och mindre kommuner.
– Totalt har vår kartläggning identifierat strax över 1000 AI-relaterade initiativ. Det är väldigt glädjande att se. Men många jobbar med samma sak och risken är att initiativen stannar på ett pilotstadie. Om alla Sveriges 290 kommuner återuppfinner hjulet på egen hand så kommer vi inte att växla ut det stora orealiserade värdet med AI för välfärden. Här krävs styrning och gemensamma insatser som skapar incitament för resurseffektiv utveckling och kompenserar för vår decentraliserade förvaltningsmodell, säger Rebecka Lönnroth, Head of AI Adoption Public Sector på AI Sweden.
Analysföretaget Dcipher Analytics har på uppdrag av AI Sweden kartlagt AI-relaterade initiativ i landets 290 kommuner med hjälp av bland annat AI. Arbetet bygger på information från årsredovisningar, databaser, enkäter och andra källor som tolkats med hjälp av artificiell intelligens. Under åren 2022-2024 fanns totalt 1008 initiativ igång, fördelat på 263 av kommunerna.
Kartläggningen innefattar en summering av befintliga AI-initiativ utifrån tillämpningsområde och vad som varit syftet bakom de olika initiativen. Kartan och informationen publiceras öppet på en interaktiv webbplats – kommunkartan.ai.se – och blir ett viktigt verktyg för kommuner i att öka sin AI-användning.
– Vi vet att det pågår flera AI-initiativ runtom i landet men nu får vi för första gången en bra överblick. Över tusen projekt kan låta mycket, men utslaget per kommun blir det knappt fyra projekt. Och tittar man på de absoluta siffrorna ser vi att ett fåtal stora kommuner gör väldigt mycket, medan en majoritet av de mindre har ett eller två projekt igång. Vi behöver lösa nyckelutmaningar exempelvis runt juridiken och gemensam infrastruktur och satsa på att sprida kunskap från de kommuner som har kommit långt i arbetet till kommuner som har längre kvar på resan, säger Rebecka Lönnroth.
Utforska kartläggningen på kommunkartan.ai.se och läs slutsatserna sammanfattande i en rapport.
Siffror från rapporten
-
Kartläggningen har identifierat AI-initiativ i 263 av Sveriges 290 kommuner.
-
90% av Sveriges kommuner har på något sätt närmat sig frågan om AI.
-
Totalt identifierades 1008 AI-relaterade initiativ.
-
38% av kommunerna har initiativ inom utbildning och skola.
-
35% av kommunerna bedriver AI-initiativ inom medborgarservice och kommunikation.
-
30% av kommunerna har initiativ inom socialtjänst, vård och omsorg.
-
61% av kommunerna har uppgett att förbättrad medborgarservice är syftet bakom sina AI-initiativ.
-
60% har uppgett att förbättrad resurseffektivitet är syftet bakom sina AI-initiativ.
Om Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle
Kartläggningen är en del av Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle, ett projekt över fyra år av AI Sweden och Vinnova i samverkan med DIGG (Myndigheten för digital förvaltning), MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).
Projektet ska ge ett skräddarsytt stöd till kommuner och civilsamhälle i hur de bäst använder AI. Deltagare får utbildningar, workshops och tillgång till AI Swedens nätverk via initiativet. För projektidéer som beviljas finansiering i någon av Vinnovas riktade utlysningar tillkommer dessutom stöd under projektperioden.
Kontaktinformation
Gustaf Zachrisson
Public Policy Manager
070-695 84 09 / gustaf.zachrisson@ai.se
Om oss
Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.
Följ AI Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från AI Sweden
Studenter skapar kraftfulla AI-lösningar för civilsamhället10.10.2024 09:17:06 CEST | Pressmeddelande
Genom projektet AI for Impact stärks förmågan att använda AI hos svenska sociala entreprenörer och icke vinstdrivande organisationer som verkar för social hållbarhet. – En räddningsbåt som ligger still kan inte rädda liv och då kan vi inte göra vårt uppdrag, säger Jonas Carlsson på Sjöräddningssällskapet. Under sommaren fick fem verksamheter stöd från universitetsstudenter att utveckla sina första AI-lösningar – och i början av september hade Civilsamhällets forum för ansvarsfull användning av AI sitt första möte.
Nu läggs grunden för ett nordiskt AI-center30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Aktörer från Sverige, Norge, Finland och Danmark lägger nu grunden för ett nordiskt AI-center som fokuserar på ansvarsfull utveckling och användning av AI. Arbetet samfinansieras med Nordic Innovation, innovationsorganisationen under Nordiska Ministerrådet.
Nu tränas en AI-assistent för svensk offentlig sektor20.5.2024 13:01:00 CEST | Pressmeddelande
Medarbetare i tre kommuner är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor. Projektet leds av AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. – Vi har ett par hundra rutiner och riktlinjer som personalen ska förhålla sig till, dokument som ligger i olika samarbetsrum och i olika mappar. De kommer inte åt dokumenten via telefonen idag. Vi metodutvecklare tar dagligen emot samtal med frågor om vad det är som gäller eller var de hittar olika dokument. Det ska vara lätt att göra rätt och det är det inte som det är idag. Här kommer den digitala assistenten göra en stor skillnad för medarbetarna, säger Gina Johannisson, metodutvecklare i Kungsbacka kommun.
AI Sweden och tyska Fraunhofer IAIS ska utveckla språkmodeller för hela Europa16.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
AI Sweden har, tillsammans med tyska Fraunhofer IAIS, fått tillgång till en av de mest kraftfulla superdatorerna i Europa för att träna språkmodeller för EU:s samtliga språk. – Det här är en unik möjlighet för AI Sweden att vara med och bidra till att stärka europeisk och svensk konkurrenskraft och digital suveränitet genom utvecklandet av en kraftfull och öppen europeisk språkmodell, säger Magnus Sahlgren, Head of Research, NLU, på AI Sweden. Projektet EuroLingua-GPT är det tredje stora EU-samarbetet kring språkmodeller där AI Sweden just nu deltar.
AI Sweden lanserar en AI-strategi för Sverige20.3.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
AI förändrar världen. Den tekniska utvecklingen innebär en transformation av samhället som saknar motstycke, och den påverkar allt från arbetsmarknad, utbildning, samhällsservice, till vår konkurrenskraft. Sverige behöver maximera värdet av att använda artificiell intelligens. För att accelerera den utvecklingen har AI Sweden nu tagit fram en AI-strategi för Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum