AI Sweden

AI Sweden och tyska Fraunhofer IAIS ska utveckla språkmodeller för hela Europa

Dela

AI Sweden har, tillsammans med tyska Fraunhofer IAIS, fått tillgång till en av de mest kraftfulla superdatorerna i Europa för att träna språkmodeller för EU:s samtliga språk.

– Det här är en unik möjlighet för AI Sweden att vara med och bidra till att stärka europeisk och svensk konkurrenskraft och digital suveränitet genom utvecklandet av en kraftfull och öppen europeisk språkmodell, säger Magnus Sahlgren, Head of Research, NLU, på AI Sweden.

Projektet EuroLingua-GPT är det tredje stora EU-samarbetet kring språkmodeller där AI Sweden just nu deltar.

MareNostrum 5, beräkningsklustret där AI Sweden och Fraunhofer IAIS ska träna språkmodeller för alla officiella språk i Europa.
MareNostrum 5, beräkningsklustret där AI Sweden och Fraunhofer IAIS ska träna språkmodeller för alla officiella språk i Europa. Barcelona Supercomputing Center.

I ett nytt samarbete ska AI Sweden och Fraunhofer IAIS utveckla en serie öppna, stora flerspråkiga språkmodeller för 45 europeiska språk och dialekter, inklusive Europas alla 24 officiella språk. Projektet, som fått namnet EuroLingua-GPT, pågår ett år och ska resultera i en familj nya språkmodeller i storleksordningen 7 till 180 miljarder parametrar. Träningen startar i slutet av maj, och planen är att ha de första modellerna klara inom några månader.

Träningen kommer att ske på MareNostrum 5 i Barcelona, en av de kraftfullaste superdatorerna i Europa. MareNostrum 5, som är en del av Barcelona Supercomputing Center och EuroHPC, är finansierad av EU och beräkningskraften fördelas genom ett ansökningsförfarande där de projekt som bedöms ha störst potential antas.

Den “extreme scale access” som AI Sweden och Fraunhofer IAIS nu fått innebär 8,8 miljoner beräkningstimmar på ett datorkluster som totalt består av 4480 stycken H100-GPU:er från Nvidia.

– Den tilldelning som vi fått på MareNostrum 5 utgör en beräkningskapacitet som är avsevärt mycket större än vad som finns tillgängligt nationellt, Vi ser att både offentlig och privat sektor i EU frågar efter öppna, kraftfulla språkmodeller som är tränade för de europeiska språken. Det här är ett sätt att möta det behovet, säger Magnus Sahlgren.

Ett av tre stora EU-projekt där AI Swedens språkteam deltar

EuroLingua-GPT är ett av tre stora pågående EU-projekt kring språkmodeller där AI Sweden är en av projektparterna. De två andra är TrustLLM och Deploy AI.

– Det här är ett kvitto på att NLU-teamet hos oss på AI Sweden är en av de ledande forskargrupperna inom språkteknologi i Europa. Det ger Sverige en unik möjlighet att både bidra till resten av Europa, men också i att skapa en attraktiv miljö i Sverige för att locka till oss de bästa talangerna och de viktigaste investeringarna, säger Mikael Ljungblom, Director Public Policy and International Relations, AI Sweden.

Bakgrund

Fraunhofer IAIS och AI Swedens respektive NLU-team är två av Europas ledande miljöer för utveckling av stora språkmodeller. Fraunhofer IAIS har utvecklat OpenGPT-X, medan AI Swedens NLU-team tillsammans med RISE och WASP WARA Media & Language utvecklat GPT-SW3 för de skandinaviska språken.

Kontaktinformation

Magnus Sahlgren, Head of NLU, AI Sweden. 076-315 34 80, magnus.sahlgren@ai.se.

Kontakter

Om oss

Om AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

Nu tränas en AI-assistent för svensk offentlig sektor20.5.2024 13:01:00 CEST | Pressmeddelande

Medarbetare i tre kommuner är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor. Projektet leds av AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. – Vi har ett par hundra rutiner och riktlinjer som personalen ska förhålla sig till, dokument som ligger i olika samarbetsrum och i olika mappar. De kommer inte åt dokumenten via telefonen idag. Vi metodutvecklare tar dagligen emot samtal med frågor om vad det är som gäller eller var de hittar olika dokument. Det ska vara lätt att göra rätt och det är det inte som det är idag. Här kommer den digitala assistenten göra en stor skillnad för medarbetarna, säger Gina Johannisson, metodutvecklare i Kungsbacka kommun.

Nationellt industrisamarbete ska lägga grunden för ett nytt elsystem19.12.2023 08:17:49 CET | Pressmeddelande

Det svenska elsystemet står inför stora förändringar. Priset på förnybar elproduktion faller snabbt, elbehovet i samhället ökar kraftigt och näringslivet och samhället i stort behöver bättre underlag för att kunna fatta väl underbyggda beslut. Därför lanseras nu ett nytt initiativ backat av tunga näringslivsaktörer såväl som offentlig sektor och akademin. Behovskartan är en interaktiv simulering där användarna kan laborera med olika förutsättningar för behov av el, teknikutveckling, klimatförändringar och andra faktorer. Målet är att underlätta beslutsfattande kring investeringar, produktion och konsumtion av el, från lokal till nationell nivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye