Bris: Viktigt att regeringen går vidare med utredningens förslag
Statlig utredning presenterar förslag som stärker barns rätt att utkräva sina rättigheter, en viktig milstolpe för barns rättigheter i Sverige.
Igår lämnades utredningen om Barns möjligheter att utkräva sina rättigheter till regeringen. Utredningen föreslår att Sverige ska anta det tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen om ett klagomålsförfarande. Bris har länge efterfrågat detta och ser att tilläggsprotokollet är en viktig del av barnkonventionen som kan bidra till att synliggöra barns egna rättigheter och barns rätt att få att sina rättigheter tillgodosedda.
– Detta är något som Sverige har fått kritik för från bland annat FN:s barnrättskommitté i den senaste granskningen av Sverige. Det är därför efterfrågat att utredningen äntligen presenteras och nu föreslår att Sverige skriver under det tredje tilläggsprotokollet, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.
Utredningen föreslår även viktiga lagändringar för att stärka barns möjligheter att tillvarata sina rättigheter, bland annat stärkt rätt för barn under 15 år att komma till tals och överklaga beslut om placeringar enligt LVU.
Ytterligare en viktig del i utredningen är att den föreslår en pilotverksamhet med oberoende barnombud från civilsamhället för barn. Barn berättar ofta om att inte bli lyssnade på eller tagna på allvar. Att då ha oberoende barnombud som kan agera på barnets uppdrag blir en väldigt viktig funktion för att se till att stärka barn i att få tillgång till sina rättigheter.
– Utredningen har verkligen lyssnat på barn och föreslår en helhet som på riktigt kan bidra till att stärka barns position som rättighetsbärare och att deras rättigheter måste tas på allvar. Bris kommer nu att följa att följa utredningen och vill se att regeringen skyndsamt går fram med utredningens förslag, säger Magnus Jägerskog.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPressekreterare
Tel:070-266 85 58maja.dahl@bris.seLänkar
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum