Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Ungefär fem procent av Sveriges barn kommer någon gång under sin uppväxt att placeras i heldygnsvård och den vanligaste formen är då att placeras i familjehem. Trots att så många som 18 800 barn var placerade i familjehem under 2023, så finns stora brister i familjehemsvården idag. Bland annat finns det inte tillräckligt många familjehem av god kvalitet för att säkerställa långvariga placeringar där familjehemmens kompetens matchar barnets stödbehov.
– Bris har i över 10 års tid erbjudit stöd till barn som lever i familjehem och genom åren har vi kunnat följa den offentliga diskussionen som rör de barn vi möter i vårt arbete. De senaste åren har flera utredningar tillsatts om den sociala barn- och ungdomsvården. Samtidigt ser vi på Bris att det är hög tid att börja förverkliga förslagen som redan framkommit och säkerställa att socialtjänsten får tillräckliga resurser och goda förutsättningar att genomföra sitt arbete, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.
I Bris nya rapport ”Är det här hemma nu?” sammanställs barns berättelser med aktuell forskning och nuvarande kunskapsläge. Rapporten lyfter bland annat vikten av stöd till barn som lever i familjehem. Forskning visar att barn som lever i familjehem som grupp är överrepresenterade för en mängd olika risker både här och nu och på lång sikt. Bland annat har barn som bott i familjehem eller i HVB-hem en ökad risk att som äldre drabbas av allvarlig psykisk ohälsa och beroende, samt att begå brott.
– Barn som bor i familjehem har ofta ett stort stödbehov. Det är barn som kan ha varit med om svåra saker innan de placerades och som när de placerats i ett familjehem måste hitta tryggheten i en ny familj. Det kan vara många svåra och komplexa tankar och känslor som barn behöver få hjälp att hantera, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.
Rapporten visar dock att tillgången till stöd skiljer sig beroende på var i landet barnet bor och genom Bris stödverksamhet framgår hur barnen själva beskriver hur nuvarande system påverkar dem. Barn berättar för Bris om att det kan kännas lönlöst att lära känna nya kompisar eller anstränga sig i skolan. Att bristen på information om de beslut som tas om dem leder till att de har svårt att förstå sin egen historia.
Rapporten har tagits fram med stöd från Folkhälsomyndigheten.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Länkar
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
Över 7000 vuxna gick med Bris och Charlotte Kalla1.10.2024 13:08:20 CEST | Pressmeddelande
Under september startade Bris och Charlotte Kalla en utmaning om att få 116 111 steg för barns rätt att må bra. Över 7000 vuxna antog utmaningen och samlade in över 700 000 kr till den nationella stödlinjen för barn. – Vi gjorde det tillsammans! Och finast av allt – vi gjorde det för våra barn och unga. Vi har visat barn att vi ser dem och att det finns vuxna som bryr sig, säger Brisambassadören Charlotte Kalla.
Bris saknar analys av hur budgeten påverkar barn19.9.2024 10:25:13 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterades budgeten, men sedan tidigare har det varit känt att utrymmet för satsningar varit ovanligt stort. Årets budget är 84 miljarder större än förra årets. Bris har tillsammans med Rädda Barnen lyft vikten av att regeringen lägger en budget som stärker barns tillgång till sina rättigheter och som synliggör hur budgetens prioriteringar påverkar barn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum