Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
Bris vill alltid utveckla stödet så att det bättre möter barns stödbehov, så att fler barn i utsatthet kan få hjälp. En viktig del av Bris stöd handlar om att få sätta ord på sina känslor och tankar. Det ger barn möjligheten att hantera sina känslor, skapa igenkänning, stärka sin självkänsla och förstå sig själva – något som kan påverka barns mående och utveckling i livet. Samtidigt är det inte alltid så lätt att dela med sig av det som känns tufft i livet.
När Bris frågar barn vem de helst pratar med när något känns svårt svarar 45 procent en kompis (Verian, 2024). En jämnårig som går igenom samma saker i livet kan förstå på ett annat sätt än en vuxen. Därför lanserar Bris ”Peers”, ett forum där barn mellan 10 och 18 år kan dela med sig av sina problem, för att få hjälp och stöttning av andra barn. Som användare är man helt anonym. Det sänker tröskel för att dela med sig och gör vägen till hjälp kortare.
– Om man håller saker inom sig brukar de växa sig större. Men ibland vill man ju inte prata med en vuxen, eller ens med någon man känner. Att vara anonym kan göra det lättare att dela med sig, och bara att få skriva till någon gör att där jobbiga släpper lite och man kan känna sig mindre ensam, säger Meron Muleta, kurator på Bris.
På Peers finns Bris närvarande för att skapa ett tryggt, snällt och inkluderande forum. Allt som skrivs gås igenom innan det läggs ut. Kommentarer som inte är stöttande eller där anonymiteten röjs publiceras inte. I stället får barnen ett svar från Bris som förklarar varför inlägget inte publicerades. Redan nu skriver barn på Peers om ämnen som familj, mående och relationer. Eller skolan:
Hej! Jag har det väldigt jobbigt i skolan med allt möjligt t.ex kompisar och stress och ångest. Har ni något tips som man gör så man kan må lite bättre? Har mått dåligt i snart 2 år ♡ – Ett barn i Peers
Svar: Mitt största tips är att ta kontakt med någon vuxen på skolan, det kan hjälpa jätte mycket! Kanske skolkuratorn? Eller någon lärare! Det är sååå skönt och kan dom anpassa det lite mer efter dig. Fattar att det kan vara svårt och läskigt att ta kontakt, men du kan kanske skriva till någon om det är lättare att skriva. Måendet kommer ALLTID att gå före skolan❤️ du kan bara göra ditt bästa och det är tillräckligt och kommer alltid att vara!
Det blir bättre! Ta hand om dig vännen❤️ – Ett barn i Peers
Barn har varit med och utvecklat Peers, där Bris tidigare plattform “Forum” varit grund för arbetet. När den nu lanseras har barn och unga själva varit med och utvecklat design och funktioner. Till exempel fanns önskemål om att sidan skulle kännas uppmuntrande och seriös samtidigt, och att man ska kunna se ålder på den som kommenterat. Läs mer på peers.bris.se.
Nyckelord
Kontakter
Olivia AxelsonPressekreterare
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Länkar
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum