Bris: Viktigt att regeringen går vidare med utredningens förslag

Dela

Statlig utredning presenterar förslag som stärker barns rätt att utkräva sina rättigheter, en viktig milstolpe för barns rättigheter i Sverige.

Igår lämnades utredningen om Barns möjligheter att utkräva sina rättigheter till regeringen. Utredningen föreslår att Sverige ska anta det tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen om ett klagomålsförfarande. Bris har länge efterfrågat detta och ser att tilläggsprotokollet är en viktig del av barnkonventionen som kan bidra till att synliggöra barns egna rättigheter och barns rätt att få att sina rättigheter tillgodosedda.  

– Detta är något som Sverige har fått kritik för från bland annat FN:s barnrättskommitté i den senaste granskningen av Sverige. Det är därför efterfrågat att utredningen äntligen presenteras och nu föreslår att Sverige skriver under det tredje tilläggsprotokollet, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.  

Utredningen föreslår även viktiga lagändringar för att stärka barns möjligheter att tillvarata sina rättigheter, bland annat stärkt rätt för barn under 15 år att komma till tals och överklaga beslut om placeringar enligt LVU.  

Ytterligare en viktig del i utredningen är att den föreslår en pilotverksamhet med oberoende barnombud från civilsamhället för barn. Barn berättar ofta om att inte bli lyssnade på eller tagna på allvar. Att då ha oberoende barnombud som kan agera på barnets uppdrag blir en väldigt viktig funktion för att se till att stärka barn i att få tillgång till sina rättigheter. 

– Utredningen har verkligen lyssnat på barn och föreslår en helhet som på riktigt kan bidra till att stärka barns position som rättighetsbärare och att deras rättigheter måste tas på allvar. Bris kommer nu att följa att följa utredningen och vill se att regeringen skyndsamt går fram med utredningens förslag, säger Magnus Jägerskog.  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och Telia har utvecklat anonyma SMS – en ny kanal till barnens stödlinje 116 11118.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Barn som söker stöd kan sedan tidigare kontakta Bris nationella stödlinje för barn anonymt via telefon, chatt och mejl. Det har länge funnits en efterfrågan från barn och unga att också kunna skicka sms. För att möta det behovet har Bris och Telia tillsammans utvecklat en ny teknisk lösning som innebär fullständig anonymitet för barn och unga när de SMS:ar Bris på kortnummer 116 111.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye