V ställer regionstyret till svars om folkhögskolornas svåra situation

Dela

Under dagens möte med regionala utvecklingsnämnden fattades det beslut om medel till de skånska folkhögskolorna. Trots historiska nedskärningar, nedlagda filialer, minskat antal kurser och risk för uppemot 100 varsel från de skånska folkhögskolorna vill regionen enbart skjuta till en mindre summa. Vänsterpartiet vill nu att regionen redovisar vilka följder det får för folkhögskolesektorn i Skåne – och hur man planerar att bemöta de än större riskerna med ytterligare minskade statliga anslag framöver.

- Det är definitivt ett allvarligt läge för folkhögskolorna redan idag, säger Vilmer Anderson, representant för Vänsterpartiet i regionala utvecklingsnämnden. Det påverkar regionen i stort, både för invånarnas möjligheter att utbilda sig och offentlig och privat sektors kompetensförsörjning framöver. Hot om ytterligare minskningar i statliga medel måste tas på stort allvar och risker och konsekvenser ses över redan nu, menar han.

En av utbildningssatningarna som drabbas är den för vårdpersonal, en yrkesgrupp som Skåne liksom resten av landet är i stort behov av. Initiativärendet som lämnades in under dagens möte kräver att utvecklingsdirektören redovisar en sammanställning över effekterna av folkhögskolornas påtvingade nedskärningar, både i kursutbud och minskad personal. Man vill också se en plan för framtiden.

- Eftersom staten finansierar lejonparten av skolornas finansiering kommer vi inte att kunna täcka upp för statliga nedskärningar med regionala medel, säger Tobias Petersson, även han representant för Vänsterpartiet i nämnden. Därför är det extra viktigt att vi får en klar bild av situationen så att vi kan skjuta till resurser så effektivt det bara går. Folkhögskolorna är en oerhört viktig del av utbildningssektorn, varje nedskärning de tvingas göra är en förlust för regionen på både kort och lång sikt, avslutar han.

Nyckelord

Kontakter

Vilmer AndersenLedamot i regionfullmäktige, representant i regionala utvecklingsnämnden

Tel:070 - 585 22 24

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Bädda för hållbar, enkel och effektiv transport genom Skåne9.2.2024 12:27:32 CET | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionala utvecklingsnämnden la Vänsterpartiet ett initiativ för att förbereda regionen på sin del av uppbyggnaden av framtidens transportsystem. Orosmolnen är många, men med rätt förberedelser och helhetssyn kan vi tillsammans arbeta för en omställning inom transportsektorn som är hållbar, enkel och effektiv för den som ska resa och för gods att fraktas med så lite påverkan på miljö och klimat som möjligt, menar Vilmer Andersen, representant i regionala utvecklingsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye