Tobaksbarn hjälper Sveriges ungdomar att avstå tobak
Sedan 2013 har A Non Smoking Generation framgångsrikt spridit kunskap och inspirerat unga att förbli tobaksfria genom sin nationella föreläsningsturné i projektet Tobaksbarn. I snitt anser fler än nio av tio tillfrågade elever att föreläsningen innehåller argument för att avstå från tobak. Under de senaste åren har bruket av vitt snus och e-cigaretter ökat kraftigt bland minderåriga och behovet av kunskap som kan motivera att avstå från tobak är kanske större än någonsin.

Tobaksbarn är ett projekt som uppmärksammar de förödande konsekvenserna av tobak. Inte bara för den enskilda individen utan även för planeten. Sedan projektets start 2013 har A Non Smoking Generation nått ut till hundratusentals högstadie- och gymnasieelever med föreläsningarna 50 kr och barnarbete på köpet (2013-2019) och Barnarbete i ny förpackning (2020-2023). Under en föreläsning får eleverna ta del av fakta som visar hur tobaksindustrin kränker mänskliga rättigheter, förstör miljön och motverkar FN:s samtliga globala mål för en hållbar utveckling. I utvärderingen av 2022 års turné svarade 93 procent av tillfrågade elever att föreläsningen innehåller argument för att avstå från tobak.
– Det kan vara svårt att nå fram till ungdomar med hälsoargument, men genom att visa hur tobak, även vitt snus och e-cigaretter, framställs med barnarbete och enorma konsekvenser för miljö, klimat och mänskliga rättigheter kan vi motivera unga att våga säga nej till tobak, säger Helen Stjerna generalsekreterare A Non Smoking Generation.
En ny Novusundersökning visar att allt färre känner till det utbredda barnarbetet på tobaksodlingar. Även kunskapen om nya nikotinprodukters hälsorisker är låg och bruket av vitt snus och e-cigaretter har ökat kraftigt bland minderåriga under de senaste åren. I CAN:s senaste undersökning svarade 62 procent av landets gymnasieelever att de hade använt tobak i någon form. I takt med krympande medel för tobaksförebyggande arbete får allt färre elever tillgång till den fakta som kan motivera att avstå från tobak. Trots att projektet har stora hälso- och hållbarhetsvinster är framtiden oviss då finansieringen från SIDA/ForumCiv nu är helt indragen på grund av kraftiga nedskärningar i statens biståndsbudget. Årets föreläsningsturné finansieras temporärt av Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden, i hopp om att A Non Smoking Generation kan fortsätta sitt viktiga upplysningsarbete genom en annan, långsiktig finansiell lösning.
– Vi har en lång väntelista för skolor som vill och behöver ge sina elever vår föreläsning. Vi tror att det är viktigt att föreläsningen är kostnadsfri för skolorna, men med nuvarande finansiering når vi bara ut till cirka 10 procent av landets alla högstadie- och gymnasieelever, säger Helen Stjerna.
Turnéns första föreläsningar genomförs i Stockholmsområdet under vecka 36 och 37. För journalister som vill få möjlighet att följa med på en föreläsning, mejla forelasare@nonsmoking.se eller ring:
Ebba Englund , föreläsare A Non Smoking Generation: 073-329 32 13
Lina Kallio, föreläsare A Non Smoking Generation: 076-019 21 23
För mer information om projektet eller Novusundersökningen, kontakta:
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation: helen@nonsmoking.se, 073-339 36 44
Nyckelord
Bilder



Följ A Non Smoking Generation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation lanserar glass med nikotintvist1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu lanserar A Non Smoking Generation en helt tobaksfri nikotinglass för alla som vill sluta röka och njuta av ett hälsosammare alternativ för att stilla suget. Glassen NicoTwist tillverkas i Sverige av ekologiska ingredienser och finns tillgänglig i tre läskande smaker; Crazy Cactus, Tropical Tutti-frutti och Coconut Breeze.
Människorna bakom nikotinet: Tobaksindustrins systematiska utnyttjande av bönder och barn i Indonesien27.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Allvarliga hälsorisker, fattigdom och skuldslaveri är vardag för tobaksbönder och barn i Indonesien – som odlar den tobak som företag i Sverige slutligen säljer i form av både brunt och vitt snus. I den nya rapporten Människorna bakom nikotinet, baserad på en studieresa till Indonesien, uppmärksammar A Non Smoking Generation hur den globala tobaksindustrin fortsätter att vinstmaximera på bekostnad av människors levnadsförhållanden och arbetsvillkor i produktionen.
Den svenska modellen sätter barns hälsa på spel9.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Befolkningens nikotinanvändning ökar och andelen gymnasieelever som inte har använt någon form av nikotin är nu en minoritet. Fler än hälften av de unga i 14-18 års ålder uppger att man testar vitt snus och e-cigaretter på grund av tilltalande smaker, och åtta av tio uppger att man kan köpa via kiosker som inte kontrollerar leg. A Non Smoking Generations nya Novusrapport beskriver orsakerna till den pågående nikotinepidemin bland svenska ungdomar och hur lagstiftningen måste stärkas för att stoppa spridningen.
Ny digital föreläsning: Barnarbete i ny förpackning28.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
A Non Smoking Generation lanserar nu den nya digitala föreläsningen ”Barnarbete i ny förpackning”, som i fyra olika delar belyser tobaksindustrins barnarbete, marknadsföring, hälsorisker och miljöpåverkan. Föreläsningen är helt kostnadsfri och särskilt anpassad för högstadie- och gymnasieelever. Syftet är att öka ungas kunskap, engagemang och motivation för att avstå från alla former av nikotinanvändning.
Nytt konstnärligt samarbete mellan Umeåbaserade Art by Mira och A Non Smoking Generation4.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den Umeåbaserade konstnären Art by Mira har designat ett julkort till förmån för den icke-vinstdrivande organisationen A Non Smoking Generation. Kortet skickas i form av en digital julhälsning och hela kostnaden på 20 kronor går direkt till organisationens arbete med att skydda barn och unga från tobaks-/nikotinprodukter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum