Funktionsrätt SverigeFunktionsrätt SverigeFunktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sveriges ordförande springer maraton för Funktionsrättsbyrån

Dela

På söndag den 3 september springer Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson Göteborgsvarvet Marathon 2023 för att uppmärksamma Funktionsrättsbyråns viktiga arbete. "Rådgivningen är otroligt efterfrågad och det höga trycket visar på att stora behov finns", säger Nicklas Mårtensson.

Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson springer i en skog och har en t-tröja som handlar om Funktionsrättsbyrån.
Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson springer för Funktionsrättsbyrån.

I år fyller Göteborg stad 400 år och söndag den 3 september springer tusentals personer Göteborgsvarvet Marathon. Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson deltar i det 42 195 meter långa loppet för att uppmärksamma Funktionsrättsbyråns viktiga arbete.

Funktionsrättsbyråns verksamhet

Funktionsrättsbyrån är ett treårigt utvecklingsprojekt som är möjligt tack vare stöd från Arvsfonden. Byrån driver en nationell rådgivningslinje som riktar sig till vuxna personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga med utgångspunkt i FN:s funktionsrättskonvention. Funktionsrättsbyrån erbjuder rådgivning som rör rättigheter och ger information om hur rådsökande själva kan kräva sin rätt.

"Jag springer för Funktionsrättsbyrån för att lyfta fram verksamhetens otroligt viktiga roll. Rådgivningen har varit oerhört betydande för många personer och jag kommer göra allt jag kan som ordförande i Funktionsrätt Sverige för att säkerställa en fortsatt finansiering efter projekttiden", säger Nicklas Mårtensson.

Stort behov av rådgivning

Vi inom den breda funktionsrättsrörelsen har under lång tid upplevt ett stort behov av en allmän rådgivningsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Det kan vara svårt att hitta rätt väg att få sina rättigheter tillgodosedda eller i kontakten med myndigheter. Många upplever sig falla mellan stolarna. Till Funktionsrättsbyrån kan personer med funktionsnedsättning kostnadsfritt vända sig för att få olika typer av stöd och råd. Vi lyssnar och förklarar vilka rättigheter som gäller, vem som har ansvar och vilka vägar den rådsökande kan ta för att kräva sin rätt.

"Livsvillkoren är sämre och delaktigheten i samhället är lägre för personer med funktionsnedsättning jämfört med andra. Från de tre terminerna verksamheten varit igång ser vi en stor efterfrågan, såpass stor att vi skulle behöva vara ännu större", säger Pia Emanuelsson, projektledare för Funktionsrättsbyrån.

Sedan öppningen har vi gett rådgivning till över 500 personer. Vår starkaste förhoppning är att Funktionsrättsbyrån ska bli en egen fast verksamhet från september 2024. 

Stötta

Vill du, din förening eller ditt företag samarbeta med eller stötta Funktionsrättsbyrån ekonomiskt? Vi behöver ditt stöd för att kunna fortsätta bistå vår målgrupp med relevanta råd! 

Hör av dig så utforskar vi hur ett samarbete skulle kunna se ut! 

Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige och en av initiativtagarna till projektet Funktionsrättsbyrån
nicklas.martensson@funktionsratt.se

Mini Gullberg, kommunikatör Funktionsrättsbyrån
mini.gullberg@funktionsratt.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 52 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla.

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter

Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye