Jakten på den första rumpan
I Den första rumpan får Dramatens yngsta publik komma in i en värld där två maskar från urtiden huserar. De frågar sig, vilken var egentligen den första rumpan och hur luktade den allra första fisen? Urpremiär på Lejonkulan den 14 september.

Människan är släkt med den lilla masken Xentourbella. För 500 miljoner år sedan skildes de åt och människan har utvecklats medan Xentourbellan har förblivit sig lik. Detta innebär att den inte har någon rumpa. Den äter och bajsar ur samma hål. Men vem i den långa raden av evolutionens släktingar var först med att ha en rumpa?
Den första rumpan är en hypnotisk, vacker och rolig historia om kropp och evolution. Fylld med magisk musik, dans och en rumplåt såklart.
Föreställningen är skapad av Lisen Rosell, Amanda Apetrea, Daniel Åkerström Steen och Chrisander Brun. De har tidigare samarbetat med succéer som Grottbjörnens folk (2017) och Stolthet och fördom (2021) på Turteatern.
Den första rumpan är en produktion från Unga Dramaten. Från 3 år.
Regi, koreografi, medverkande: Lisen Rosell och Amanda Apetrea Kostym: Daniel Åkerström Steen Scenografi och ljus: Chrisander Brun Musik: Anna Sóley Tryggvadóttir Ljud: Åsa Jacobsson.
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder



Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Tf vd är Anne-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Farliga kemikalier i smink – en guide24.4.2025 08:57:19 CEST | Pressmeddelande
Vilka farliga kemikalier finns i smink och hårprodukter? Dramaten släpper guide som beskriver vilka ämnen man ska undvika och varför – och hur man hittar dem.
Teaterchefen svarar på besökarnas frågor under Kulturnatten23.4.2025 14:01:50 CEST | Pressmeddelande
Kulturnatten går av stapeln lördagen den 26 april och Dramaten öppnar dörrarna till teaterhuset. Besökarna ges möjlighet att uppleva scener från aktuella föreställningar, gå på guidade visningar och de yngre får prova på teateraktiviteter i Lejonkulan och Målarsalen. På Stora scenen svarar teaterchefen Mattias Andersson på besökarnas frågor tillsammans med skådespelarna Ingela Olsson, Lena Endre, Electra Hallman och Nemanja Stojanović.
Världspremiär för specialskriven text av syriska Samar Yazbek16.4.2025 09:28:13 CEST | Pressmeddelande
Efter al-Asad regimens fall i Syrien påbörjade författaren Samar Yazbek en process som hon beskriver som ”början av en återkomst från exilen”. Några fragment ur denna återkomst presenteras nu som gestaltad läsning inom ramen för Dramaten.Doc. Teaterscen som kallas Helvetet ges på Lilla scenen den 29 april.
Sverigepremiär för [BLANK] av Alice Birch14.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande
Alice Birch är en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker som skrivit för succéserier som Succession och Normal People. Nu sätts hennes pjäs [BLANK] upp i Sverige för första gången. Tio skådespelare, däribland Julia Dufvenius, Livia Millhagen och Lotta Tejle, gestaltar kvinnor som utsatts för våld – offer, överlevare och förövare. I ett kalejdoskop av scener möts kvinnor som älskar, går under och går vidare. Sverigepremiär den 8 maj på Stora scenen, regi av Maria Åberg.
Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum