Stormfälld skog en säkerhetsrisk under älgjakten

Dela

Den stormfällda skogen efter ovädret Hans kan vara ett hinder och en säkerhetsrisk för jägare men också svamp- och bärplockare. Skogsstyrelsen uppmanar nu till försiktighet i den skog som blåst ned.

Skog som föll i ovädret Hans. Foto: Rickard Vesterlund, Skogsstyrelsen
Skog som föll i ovädret Hans. Foto: Rickard Vesterlund, Skogsstyrelsen Rickard Vesterlund Skogsstyrelsen

Det är ett omfattande område från Bjurträsk till Hundberg som drabbats av stormfälld skog men också andra mindre områden efter ovädret Hans. Skogsstyrelsen vill inför älgjaktsstarten 1 september uppmana alla att tänka på säkerheten innan man beger sig ut på älgjakt, svamp- eller bärplockning.

- Vi ser helst att man helt och hållet undviker att gå i stormfälld skog även om man bara tänker att man ska gå över den för att komma till en myr bakom, säger Magnus Martinsson, skogsskadesamordnare vid Skogsstyrelsen, Västernorrlands distrikt.

Bär- och svampplockare behöver också vara uppmärksama och inte gena över eller försöka plocka svamp eller bär i området. Att vistas i stormfälld skog är också farligt då träd kan hänga i och på varandra och vara oberäknelig då de plötsligt kan rasa ned. En rotvälta kan vara livsfarlig då den plötsligt kan tippa och bli en fälla. Stammar kan ligga i spänn och plötsligt sprätta upp och träd som fortfarande står upp kan vara skadad och plötsligt ge vika.

- De områden där skogsarbetare befinner sig för att få ut virket är ju lättare att förstå att man inte ska vistas på det är svårare med de mindre stormfällen som man tänker att det är så lite så man kan gena över området, säger Magnus Martinsson.

För att arbeta i stormfälld skog krävs specialkunskap då det lätt händer olyckor och är man ovan krävs extra stor respekt med de risker som det innebär att beträda drabbade områden.

Om man själv äger skogen är det viktigt att få en uppfattning om skadornas omfattning och informera älgjägare eller andra som kan beröras av att marken är skadad efter storm. På vissa håll har även delar av vägar spolats bort eller skadats vilket kan utgöra ett hinder för att komma fram till den plats man normalt brukar kunna ta sig fram till.

Mer information:

Magnus Martinsson, skogsskadesamordnare, Västernorrlands distrikt, 060-55 31 64, magnus.martinsson@skogsstyrelsen.se

Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye