Svenskt Ambulansflyg summerar den andra sommaren
Svenskt Ambulansflyg summerar den andra sommaren med rekord i både antal patientuppdrag och intäkter. Såväl akuta som planerade uppdrag har varit fler. Majoriteten flygningar är inom landet med patienter hemmahörande i Sveriges samtliga regioner, därutöver till grannländer med turister som insjuknat i Sverige.
Under juli månad genomfördes 400 patientuppdrag (100 per vecka), vilket är rekord. Intäkten för juli baseras på 648 flygtimmar och snittet för januari till och med juli är 503, jämfört med budgeterat 500. Resultatet är positivt för både juli månad och perioden från januari 2023.
Augusti är ännu inte sammanställd, men nivåerna ser ut att nå högre än motsvarande månad 2022, vilket är genomgående för 2023.
– Det har flutit på bra med intensiva dagar där det ena uppdraget avlöst det andra. Koordineringen har lagt ett skickligt pussel för samtransporter och samtidigt parerat för akuta uppdrag. Vi är mycket nöjda med vad vi åstadkommit under perioden då vi i likhet med hela Sveriges sjukvård hanterar semestrar, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Styrelse med tillförsikt
Sommarens resultat presenterades vid förbundsstyrelsens sammanträde den 31 augusti.
– Vi har idag en verksamhet som för varje månad växlar upp i förmåga och kapacitet. Att sjuka barn, vuxna och äldre får rätt vård i rätt tid innebär bokstavligt att rädda liv. Utvecklingen är genomgående positiv och styrelsen ser med tillförsikt på året som helhet, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.
Svenskt Ambulansflyg utför uppdrag åt kommunalförbundets medlemmar, vilket är Sveriges 21 regioner. Gemensamt äger regionerna med svensk sjukvård sex ambulansflygplan av modellen Pilatus PC-24.
Planering och otrolig insats
Under sommaren behöver anpassningar göras för att i likhet med hela Sveriges sjukvård tillgodose medarbetares behov av semester. Sommaren 2023 har beredskapen varit förstärkt med ytterligare ett flygplan jämfört med 2022, delvis tack vare budgetutökning för sex ytterligare piloter 2023.
– En grundlig planering och en otrolig insats av samtliga medarbetare har möjliggjort det stora antalet patienter. Sommarväder underlättar det arbete som äger rum på flygplatserna. En större volym planerade transporter bidrar också till samordningsfördelar, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationsansvarig
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund med Sveriges samtliga 21 regioner som medlemmar.
Tillsammans äger regionerna sex ambulansflygplan, unikt utvecklade för den svenska sjukvårdens behov och Sveriges geografi.
Verksamheten utgår från tre flygmedicinska baser på Umeå, Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter. Kansli och Flygkoordineringscentral i Umeå.
Ambulansflygplanen har en kabin utvecklad för att bedriva intensivvård och kan ta upp till tre patienter liggande på bår med en elektrisk bårlyft som bidrar till hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.
Läs mer: https://svenskt-ambulansflyg.se/
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
Svenskt Ambulansflyg deltar vid Försvarsmaktens Flygdag 2024 i Ronneby21.8.2024 13:13:36 CEST | Pressmeddelande
Besökare till flygdagen kan möta medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg och kika in i det moderna ambulansflygplanet som för dagen är uppställt i utställningsområden på flygflottiljen F17 i Ronneby. Den elektriska bårlyften som ger hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö demonstreras återkommande under dagen. Försvarsmaktens Flygdag 2024 äger rum den 24 augusti, 08.00–18.00 på Flygflottiljen F17 i Ronneby.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum