Ratio

Professor Fanny Forsberg Lundell ny medarbetare på Ratio

Dela

Vilken roll spelar läs- och skrivkunnighet och modersmålet för hur man som utlandsfödd lär sig svenska? Detta kommer Forsberg Lundell att undersöka närmre under hösten. Nu knyts hon till Ratio.

Fanny Forsberg Lundell Foto: Rickard Kilström
Fanny Forsberg Lundell Foto: Rickard Kilström Fanny Forsberg Lundell Foto: Rickard Kilström

Fanny Forsberg Lundell är professor i franska vid Stockholms universitet. Hennes forskning handlar bland annat om andraspråksinlärning, språk och integration, med fokus på franska och spanska.

Nu knyts hon till forskningsinstitutet Ratio där hon ska skriva en rapport om språk och etableringstid på svensk arbetsmarknad. Närmare bestämt ska Forsberg Lundell genom en forskningsöversikt undersöka hur lång tid det tar för utlandsfödda att lära sig behärska ett andraspråk beroende på läs- och skrivkunnighet och den så  kallade språkliga distans man har till svenskan. Med språklig distans menas hur lingvistiskt nära ett språk ligger ett annat.

– Det här är ett mycket spännande område med stora implikationer för exempelvis integrationen på svensk arbetsmarknad. Det ska därför bli särskilt givande att studera detta i en tvärvetenskaplig miljö som Ratios, säger Fanny Forsberg Lundell.

– Fannys studie är superrelevant för arbetsmarknaden. I svensk policydebatt om integration har vi tenderat se språket som integrationens steg ett, alltså att man först ska lära sig svenska för att sedan integreras. Men om det i vissa fall kan förväntas ta, säg, tio år innan man behärskar svenskan, är det då rimligt som steg ett? Nej, då är det kanske dags att tänka om kring arbetsmarknaden och fundera på vilka jobb som fungerar för människor som är längre ifrån att behärska svenskan. Det kanske finns eller borde finnas fler jobb som kräver mindre i språkkunskaper men därför underlättar för självförsörjning och integration. Fannys forskningsöversikt blir en viktig utgångspunkt för att lära mer om detta, säger Lotta Stern, vd på Ratio och sociologiprofessor om Forsberg Lundells kommande studie.

Fanny Forsberg Lundell har tidigare studerat bland annat hur sociala och psykologiska faktorer påverkar vuxnas andraspråksinlärning. Hon är även verksam som prefekt vid Romanska och klassiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon kommer att förlägga en del av sin forskningstid vid Ratio.

Forsberg Lundell är i höst aktuell med den populärvetenskapliga boken Kameleonter och kosmopoliter (Fri Tanke förlag) och mån om att delta i den offentliga debatten i frågor kring bland annat språk och akademisk frihet.

Nyckelord

Kontakter

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum