Lantbrukarnas Riksförbund

Pressträff: LRF Mjölk lanserar ny storsatsning på skolmat

Dela

Torsdag den 14 september bjuder LRF Mjölk in till pressträff där den oberoende Skolmatskommissionen presenteras och berättar om sitt uppdrag för en mer jämlik och näringsrik skolmåltid.

Under våren kom det rapporter från hela Sverige om att allt fler elever äter mer mat i skolan, samtidigt som matkostnaderna har ökat.

Varken hungern eller inflationen har dämpats under sommaren och när skolorna nu har startat finns en stark oro hos skolmåltidspersonalen om hur de ska kunna fortsätta att servera en mättande och näringsriktig måltid. Samtidigt diskuterar många kommuner införande av skolfrukost.

När skolorna, som det är i dag, själva får bestämma hur stor budget som läggs på skolmaten leder det till att resursstarka skolor kan erbjuda näringsrika och varierande skolmåltider medan resurssvaga tvingas spara.

För att få en samlad bild över skolmatsfrågan har LRF Mjölk därför tillsatt en oberoende Skolmatskommission. Skolmatskommissionens uppdrag är att ta fram konkreta åtgärdsförslag för en ökad jämlikhet och bättre folkhälsa för alla elever i hela Sverige.

Som grund för kommissionens arbete genomförs bland annat en omfattande undersökning bland landets alla kostchefer.

På pressträffen deltar Skolmatskommissionens ordförande Susanne Arvidsson, docent i ekonomi på Lunds universitet, och ledamöterna Fredrik Eriksson, kock och krögare samt Li Nester, förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund som driver Frukostklubben.

Moderator: Kajsa Asp, leg dietist och journalist samt huvudsekreterare för Skolmatskommissionen.

Plats: Gröna Näringslivets hus, Franzengatan 1B.

Tid: 14 september klockan 09.00-10.00.

Pressträffen sänds även via Teams.

Anmälan görs via mejl till johan.sjoblom@lrf.se

Läs mer på skolmatskommissionen.se

Kontakter

För mera information, kontakta Johan Sjöblom, kommunikationsansvarig, LRF Mjölk, 070-951 44 70
eller LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Nya riktlinjer för artskyddet får orimliga konsekvenser för enskilda skogsägare2.10.2023 11:23:53 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens nya riktlinjer för hur artskyddsbestämmelserna ska tillämpas och tolkas kommer ge stora konsekvenser för skogsbruket. – Den enskilde skogsägarna kommer i kläm. De nya riktlinjerna är en tydlig signal till politikerna att artskyddsbestämmelserna och närliggande regelverk måste ses över, säger Paul Christensson, ordförande för LRF Skogsägarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum