Stor potential för pappersbaserad textil i Sverige
Pappersbaserad textil är en mångårig tradition från Asien. Kan området få renässans och vidareutvecklas när textilindustrin ska ställa om? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i Sverige? En områdesanalys från BioInnovation visar att materialet har fördelar i och med ett lågt klimatavtryck vid framställningen, att garnet kan färgas och beredas i befintlig pappers- och textilindustri, samt kan ha kort väg till återvinning. Men mer forskning behövs.
I en områdesanalys har Chalmers Industriteknik tillsammans med konsultföretaget Texpertis på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tittat närmare på potentialen för pappersbaserad textil. Målet har varit att identifiera forsknings- och utvecklingsbehov samt att samla relevant kompetens som kan driva utvecklingen vidare.
– Pappersbaserad textil har producerats i Asien, framför allt i Japan och Korea där handgjorda papper använts till garn. Pappret skärs upp i tunna remsor som kan tvinnas eller tvistas till garn. Garnet kan sedan färgas och spinnas. Idag ses det som ett hantverk. Men nu har materialen fått förnyat intresse även i andra delar av världen och vi ser exempelvis att pappersbaserad textil även etableras i Sverige av en svensk aktör, säger Kerstin Jedvert, som lett projektet tillsammans med Mats Johansson från konsultföretaget Texpertis.
I analysen har litteratur, patent och rapporter gåtts igenom, dessutom har ett flertal intervjuer och intressentdialoger genomförts.
– Pappersbaserad textil bedöms ha både teknisk och marknadsmässig potential, berättar Kerstin Jedvert.
En fördel för materialet är att det påvisar goda hållbarhetsvärden vid framställningen. Det har ett lägre CO2-avtryck, en lägre vattenåtgång och kemikalieanvändning vid framställningen. Om det dessutom kan framställas med en grön energimix har det klara hållbarhetsfördelar jämfört med exempelvis ordinära bomulls-, polyester- eller ullfibrer.
– En rapport som IVL, Svenska Miljöinstitutet tagit fram visar att textila pappersfiber ligger lägst av många fiberslag när det gäller koldioxidavtryck i tillverkningsdelen av processen. Vilken energimix som används i olika processteg är dock en viktig parameter. Här kan Sverige ha fördelar, eftersom vi har stor andel förnybar energi. Den här rapporten tar dock inte hänsyn till användningen av produkterna, därför krävs vidare LCA-analyser, säger Kerstin Jedvert.
Det finns fler fördelar som talar för materialet.
– De färdiga textila materialen av pappersgarner blir starka, får goda nötningsegenskaper och saknar noppbildning. De är också färg- och beredningsbara på konventionella maskiner och konventionell kemi och är tvättbara, säger Mats Johansson, Texpertis.
Kritik mot materialet är att det uppfattas styvt och strävt. Det blir också en gles stickning.
- Inredningstextil men också tekniska textilier anges av flera intervjupersoner som användningsområden framåt, säger Kerstin Jedvert.
Efterlyser grundforskning och forskningssamverkan
Mer grundforskning efterlyses för utveckling av papper med lämpliga egenskaper samt samarbeten mellan forskningsaktörer och tillverkande aktörer av garn och textilier. Rapporten visar också att fler marknadsanalyser behövs, samt demonstratorer. Viktiga framtidsfrågor för materialet är hur det kan bli cirkulärt. Pappersgarnet skulle kunna återvinnas i befintliga återvinningsflöden – antingen i textilåtervinning eller i flödet för återvinning av pappersförpackningar.
– Högskolan i Borås har länge jobbat med pappersgarner i olika sammanhang och ser det som spännande. Vi har haft utbyten med Japan och varit aktiva i tidigare BioInnovation-finansierade projekt inom området. Det finns många forskningsfrågor att undersöka vidare, säger Lena-Marie Jensen, som ingår i BioInnovations Teams of Experts samt är verksam vid Science Park Borås.
– Områdesanalysen visar att det finns behov av både mer forskning och utveckling och mer samverkan mellan aktörer i värdekedjan. Diskussion om produktion av pappersbaserad textil i Sverige fortsätter och jag uppmanar alla intresserade att ta kontakt med projektledarna för att söka samarbeten och driva på utvecklingen, säger Sverker Danielsson, vice programchef på BioInnovation.
Kontaktuppgifter:
Kerstin Jedvert
Projektledare (Chalmers Industriteknik)
kerstin.jedvert@chalmersindustriteknik.se
Mats Johansson
Rapportförfattare
mats@texpertis.se
Lena-Marie Jensen
Medlem i BioInnovations Team of Experts, projektledare och koordinator för hållbarhetsprojekt inom ramen för Smart Textiles vid Science Park Borås
lena-marie.Jensen@hb.se
Nyckelord
Kontakter
Sverker DanielssonBiträdande programchefBioInnovation
Tel:08-762 79 67sverker.danielsson@skogsindustrierna.seLinda LarssonKommunikationsansvarig
Tel:+46 (0)76 800 94 97linda.larsson@BioInnovation.seBilder
Dokument
Länkar
Om BioInnovation
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.
Följ BioInnovation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BioInnovation
Nio kraftfulla projekt testar idéer för biobaserade lösningar i BioInnovations sista utlysning16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit”. Alla är de exempel på områden som några av de sista beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
Konferens om biobaserad och cirkulär utveckling – BioInnovations programkonferens 20245.11.2024 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Den 7 november arrangerar det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation en dag med fokus på biobaserad och cirkulär utveckling av nya material och produkter. Flera forsknings- och innovationsprojekt presenterar resultat inom områden som cirkulära livsmedelsförpackningar, hållbar textil, blå bioekonomi, klimatsmart träbyggande samt kemikalier från bioråvara. Dessutom presenteras nya analyser av koldioxidflöden i bioekonomin.
Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion18.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en områdesanalys som CIT Renergy tillsammans med Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, identifieras tekniker och åtgärder som kan leda till ett högre resursutnyttjande av råvaran i den biobaserade industrin.
Nya projekt ska effektivisera användandet av kol i biobaserade och cirkulära lösningar11.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Cirkulär väginfrastruktur, biobaserade material som fiskvandringssystem och fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar. Det är några exempel på områden som ska utforskas i en nyligen startad satsning inom det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation.
Bioekonomistrategin behöver främja långsiktiga satsningar på forskning och innovation29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom cirkulär bioekonomi samt en forskarskola för biobaserade lösningar – det är två förslag som det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tydligt lyfter fram i sitt remissvar till betänkandet SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum