Akut kompetensbehov i industrin
Industrins kompetensbehov är en akut utmaning som kan få den gröna omställningen att stanna av. Nu presenterar Industriarbetsgivarna sju reformförslag för bättre kompetensförsörjning.
För att nå klimatmålen och för att lyckas med den gröna omställningen behövs fler kompetenta medarbetare till basindustrin. Samtidigt står industrin inför en historisk utmaning med att hitta tillräckligt med kompetens till följd av nyindustrialiseringen. Industriarbetsgivarna presenterar därför sju reformförslag för industrins kompetensförsörjning i en ny rapport.
Sammantaget kommer industrin att skapa 50 000 nya jobb i hela landet de närmaste åren. Parallellt pensioneras var fjärde medarbetare inom basindustrin under den kommande tioårsperioden medan gymnasieskolans industritekniska program utexaminerar mindre än hälften så många elever som industrin behöver rekrytera.
Tillgången till industriteknisk kompetens bedöms minska med 40 procent till 2035.
För få känner till de möjligheter basindustrin erbjuder. Det gäller både yrken och utbildningar men framför allt också den förändringsresa basindustrin genomgått till att bli modern och högteknologisk.
Den positiva utvecklingen gör det möjligt för fler kvinnor att jobba inom basindustrin genom färre tunga lyft och större variation. Ska basindustrin växa hållbart behöver andelen kvinnor till branschen öka. I dag representeras basindustrin av 20 procent kvinnor.
- Basindustrins investeringar för klimat och framtida konkurrenskraft riskerar att tappa fart om inte fler unga får upp ögonen för de nya högteknologiska industrijobb som nu skapas. Det är viktigt att nå ut om den moderna basindustrin. Den som väljer att utbilda sig och arbeta inom basindustrin bidrar till den gröna omställningen och här skulle fler kvinnor till basindustrin kunna göra stor skillnad, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.
Kompetensförsörjningen måste lösas på alla nivåer.
- Industriarbetsgivarna har identifierat sju förslag som kan göra skillnad för kompetensförsörjningen. Det handlar att stärka yrkesprogrammens koppling till industrin såväl som fler utbildningsplatser och att underlätta för utländsk arbetskraft, avslutar Per Hidesten.
Här är Industriarbetsgivarnas sju förslag:
1, Dimensionera utbildningarna efter arbetsmarknadens behov
2, Stärk yrkesprogrammens koppling till industrin
3, Se över gynmasieskolans programstruktur
4, Ge fler tillgång till yrkesvux
5, Skapa fler platser på yrkeshögskolan
6, Vårda omställningsstudiestödet
7, Underlätta för kompetensförsörjning genom utländsk arbetskraft
Ladda ner rapporten som bifogad pdf.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seDokument
Om oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Sämre läge både i stort och i basindustrin30.10.2024 10:13:12 CET | Pressmeddelande
I går publicerades BNP-indikatorn för september som visade på en oväntat svag utveckling i ekonomin. I dag kom Konjunkturinstitutets indikator för oktober. Den visade tyvärr att stämningsläget försämrats ytterligare i tillverkning- och byggindustrin samt i tjänstesektorn – och därmed sammantaget. ”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge” kommenterar Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
Lönebildningen kan inte baseras på förhoppningar22.10.2024 13:17:15 CEST | Pressmeddelande
”Sverige är ingen isolerad ö. Svenska faktorer kan inte styra lönebildningen, det är den internationella konkurrenskraften som är vägledande.” Det säger Kerstin Hallsten i en kommentar till Konjunkturinstitutets årliga lönebildningsrapport.
Nolltollerans mot sexuella trakasserier15.10.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett fortsatt problem. Andelen som har utsatts för sexuella trakasserier de senaste tolv månaderna är 14 procent, enligt Trakasseribarometern 2024 som presenteras idag. ”Det måste finnas en nolltolerans mot trakasserier. Det är ett etiskt förhållningssätt och helt i linje med Industriarbetsgivarnas Nollvision”, säger Karin Bennbom, arbetsmiljöexpert på Industriarbetsgivarna.
Det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen7.10.2024 10:54:16 CEST | Pressmeddelande
Hur utvecklas ekonomin framåt? Hur ser det ut efter de kommande avtalsförhandlingarna? Det svarar Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen på i en ny konjunkturrapport som presenteras i samband med ett seminarium den 6 november.
Svagt stämningsläge: Ekonomisk osäkerhet präglar industrin26.9.2024 10:34:17 CEST | Pressmeddelande
Konjunkturinstitutets barometer visar ett fortsatt svagt stämningsläge i basindustrin. ”Industriarbetsgivarna kan bekräfta det svaga stämningsläget, återhämtningen går oväntat trögt", säger Kerstin Hallsten, chefekonom.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum