Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA 2023
Dagligen transporterar Svenske Ambulansflyg många akut- och intensivvårdsbehövande sjuka barn, unga och vuxna, till den absolut bästa sjukvården. Det är för tidigt födda barn i kuvös, barn med hjärtfel eller andra sjukdomar och vuxna med akuta tillstånd eller i behov av att komma till en högre vårdnivå, men också team, organ och patienter för livsnödvändiga transplantationer.
Varje månad transporteras uppemot 400 patienter, varav runt 30 procent är med akuta eller intensivvårdskrävande tillstånd. Samtliga regioner beställer transporter och det är ingen tvekan om att Svenskt Ambulansflyg utför vård på vingar för de allra svårast sjuka.
Svenskt Ambulansflyg ser fram emot att möta mässbesökare vid FLISA 2023 vid Svenska Mässan i Göteborg den 12–14 september. *
– Svenskt Ambulansflyg tillsammans med alla regioner erbjuder en komplett tjänst inkluderat sjukvård som håller riktigt hög kvalitet för de som är allvarligt sjuka eller och människor som på grund av sjukdom och långa avstånd inte själva kan resa till en nödvändig behandling. Sjukvård är inte mer än en flygresa bort, oavsett var i landet man bor, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
– De som är allra sjukast och där det är riktigt kritiskt måste flygas riktigt snabbt och kunna lastas riktigt tryggt och säkert. Jag är mycket stolt över att Sveriges samtliga regioner samarbetar i ett heltäckande system som bidrar till en jämlik sjukvård och en ökad säkerhet för Sverige som helhet, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande, Svenskt Ambulansflyg.
Sjukvården ombord
Svenskt Ambulansflyg är i tjänst dygnet runt och året runt. Ambulansflygplan med besättning är redo att starta när teamen eller patienten anländer till flygplatsen. Uppdrag att utföra en planerad transport kan under färd brytas till ett mer akut uppdrag, efter bedömning av läkare. Vid ett akut uppdrag larmas det flygplan som är närmast, oavsett hemmabas.
Vid normaltransport bedrivs sjukvården av specialistutbildade sjuksköterskor inom IVA eller anestesi via de tre vårdgivarna: Region Västerbotten, Region Uppsala och Västra Götalandsregionen. Vid intensivvårdskrävande transporter ansvarar något specialteam tillhörande något av Sveriges universitetssjukhus. Vården ombord i ambulansflygplanen bygger på ett nära samarbete med Sveriges regioner och svensk sjukvård.
Alla flygplan har en identisk uppsättning medicinsk och medicinteknisk utrustning för att klara olika typer av händelser som kan uppstå under färd. All medicinteknisk utrustning är testad och certifierad att klara omständigheter i ett flygplan.
Speciellt utformade ambulansflygplan
Sveriges regioner äger gemensamt sex modernt utrustade ambulansflygplan varav fem bemannade och ett i underhåll. Kabinen rymmer upp till tre bårar och några sittande. Vid akuta uppdrag har flygplanen en hastighet på nära 850 km/h. HOSP är en kod som används för att prioriteras vid flygplatserna när transporten är akut. En flyghöjd på 45 000 fot, är ovanför övrig flygtrafik innebär spikrak flygväg mellan två flygplatser. Marktryck upp till 23 000 fot undviker turbulens, vilket är en fördel för de allvarligast sjuka. En elektrisk bårlyft följer med i flygplanet och bidrar till en extra hög patientsäkerhet. Flygplanets bår kan ta patienter upp till 170 kg, vilket är unikt för ambulansflyg. Tunga och riskfyllda lyft kan helt undvikas.
Varken patient eller bår behöver bäras ombord. Bårlyften lyfter ombord bårar för med all utrustning kopplad direkt på båren. Ingenting behöver bäras bredvid. Flygplanet kan ta två intensivvårdsbårar, exempelvis två kuvöser och ofta även en medföljande förälder.
Utveckling av tjänsten
Svenskt Ambulansflyg är utrustad för att bedriva sjukvård av yppersta kvalitet har utformats i samarbete mellan Sveriges samtliga regioner utifrån behov och högt ställda krav. Det gäller såväl planerade som akuta och intensivvårdskrävande transporter. Regionernas specialistteam har tränat metod i utförande och lastning av utrustning och bårar för att flyga med Svenskt Ambulansflyg.
Svenskt Ambulansflyg har i uppdrag att utveckla ett effektivt nyttjande av gemensamma resurser och när det är möjligt, koordineras flera patienter för gemensam flygtransport.
Svenskt Ambulansflyg har ett drygt år i drift och är endast i starten av en lång utvecklingsresa tillsammans med Sveriges regioner.
Fakta Svenskt Ambulansflyg
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har samtliga Sveriges 21 regioner som medlemmar. Verksamheten var aktiv för hela Sverige från den 21 februari 2022. Kommunalförbundets uppdrag är att bedriva luftfartsverksamhet och för medlemmarna tillhandahålla ambulansflyg samt samordna och koordinera densamma. Initiativet inleddes 2012 som en följd av ett antal statliga utredningar, däribland "Vård på vingar" som pekade på behovet av samordning och bristande möjlighet att kravställa om patientsäkerhet. 2016 bildades regionerna gemensamt det första kommunalförbund med samtliga regioner som medlemmar med grundläggande avsikt att bidra till en jämlik sjukvård, en hög patientsäkerhet och utveckling av effektiva metoder tillsammans med Sveriges regioner.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationsansvarig
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
Svenskt Ambulansflyg deltar vid Försvarsmaktens Flygdag 2024 i Ronneby21.8.2024 13:13:36 CEST | Pressmeddelande
Besökare till flygdagen kan möta medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg och kika in i det moderna ambulansflygplanet som för dagen är uppställt i utställningsområden på flygflottiljen F17 i Ronneby. Den elektriska bårlyften som ger hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö demonstreras återkommande under dagen. Försvarsmaktens Flygdag 2024 äger rum den 24 augusti, 08.00–18.00 på Flygflottiljen F17 i Ronneby.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum