Skara stift

50 år sedan första kvinnan vigdes till präst i Skara stift

Dela

I år är det 50 år sedan den första kvinnan vigdes till präst. Det uppmärksammas med föredrag och en mässa i Skara domkyrka 14 septmember. 

Magnus Aronsson/IKON
Magnus Aronsson/IKON

I år är det 65 år sedan det 1958 blev möjligt för kvinnor prästvigas i Svenska kyrkan. Elisabeth Djurle, Ingrid Persson och Margit Sahlin, blev de tre första kvinnorna att prästvigas för tjänst i Svenska kyrkan 1960. I Skara stift var Dora Wikner den första att vigas och året var 1973, 50 år sedan.

Detta uppmärksammas i Skara Domkyrka torsdag 14 september med föredrag och mässa. 

16.00 hålls ett föredrag under rubriken Margit Sahlin - föregångare och pionjär eller trojansk häst av Madeleine Åhlstedt. Hon är direktor för Margit Sahlin akademin och har tidigare varit direktor för S:ta Katharinastiftelse. 

Dagen avslutas med en mässa med biskop Åke Bonnier och med medverkan av flera av de kvinnor som vigdes under 1970-talet. 

-Jag ser så mycket fram mot torsdagen. Det ska bli så roligt, spännande och intressant att möta flera av de ”tidiga” kollegorna. De är, och har varit, så viktiga förebilder för oss som kom senare, och tillsammans är vi en liten del av kyrkans historia. Det kommer bli berörande möten, säger Maria Classon, stiftsprost och vigd präst för Skara stift 1989.

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträdde - beslut om att inrätta tjänst som hållbarhetsstrateg och avtackning av biskop Åke24.5.2024 16:14:18 CEST | Pressmeddelande

Nu har stiftsfullmäktige i Skara stift haft sitt vårsammanträde och beslutat om bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift. Dessutom inrättades en tjänst som hållbarhetsstrateg och Svenska Kyrkans Unga föredrog om prioriterade frågor. Under dagen avtackades också biskop Åke Bonnier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye