WWF: Sänk inte skyddet för vargen
Idag diskuteras vargen i EU-parlamentet och EU-kommissionen har flaggat för att vargens skyddsstatus kan sänkas. Målet är att förenkla beslut om jakt. WWF reagerar kraftigt mot de nya signalerna och det riskerar att försvaga skyddet för många andra arter.

– Vargen är inte farlig för människor i Europa som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen antytt. Det är missledande och bygger inte på forskning och vetenskap, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.
EUs försök att sänka vargens skyddsstatus ifrågasätts nu av WWF och flera miljö- och bevarandeorganisationer. I ett öppet brev till Ursula von det Leyen oroas de över att åsikter och ekonomiska intressen snarare än forskning och vetenskapliga data, styr naturvården. Brevet avslutas med en fråga om kommissionens opartiska ställning.
Organisationerna understryker att vargen inte är farlig för människor.
– Det är vetenskapligt bevisat att vargar inte ser människor som byte och dödliga sammanträffanden är exceptionella, i motsats till verkliga och påtagliga hot mot människor (som extremväder, bilolyckor och föroreningar), står det i brevet. Art- och habitatdirektivet är i dagsläget tillräckligt flexibelt för att göra undantag för till exempel skyddsjakt.
–Självklart behövs ett omfattande stöd för lantbrukare som behöver skydda sina djur och de ska få full ersättning för skador av arter som skyddas genom art- och habitatdirektivet. Undantagen för skyddsjakt tillåter dessutom redan att många vargar skjuts varje år.
– Vargen är en viktig del av vårt naturarv. Den är en symbol för vårt åtagande att bevara en balans och mångfald i ekosystemet, liksom för vår förmåga till samexistens och tolerans, säger Benny Gäfvert.
Redan den 22 september vill kommissionen få in uppdaterad information från lokalsamhällen, forskare och ”alla intresserade parter”. Därefter kan beslut fattas om en eventuell nedgradering av skyddet för att öka möjligheterna till jakt.
Fakta: Vargar och andra stora rovdjur är idag strikt skyddade enligt EUs art- och habitatdirektiv. EU-kommissionen tar nu emot information om vargen fram till den 22 september. Därefter väntas beslut fattas om en eventuell nedgradering av skyddet för att öka möjligheterna till jakt.
Fakta: WWF arbetar med att utveckla effektiva och innovativa lösningar i större skala, så att människor och rovdjur kan existera sida vid sida, med minskade konflikter som följd. Ett av projekten som får stöd 2023–2025 är Lokala forum för rovdjursdialog. Projektet drivs av konfliktexperten Bernard le Roux från Dialogues, i samverkan med bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
WWF m fl öppna brev till Ursula van der Leyen: https://www.wwf.eu/?11704941/Open-letter-to-Commission-President-von-der-Leyen-on-protection-status-of-wolves
Läs mer om WWFs arbete med varg och de andra stora svenska rovdjuren här: www.wwf.se/djur/svenska-stora-rovdjur
EU-kommissionens pressmeddelande 4 sep 2023: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4330
För frågor, kontakta:
Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, 073-52 53 571
Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert WWF, 070-518 11 71
Marie von Zeipel, senior pressekreterare, 070-6291077
Kontakter
Benny GäfvertExpert rovdjur WWF
Tel:070-518 11 71benny.gafvert@wwf.seGustaf LindGeneralsekreterare WWF
Tel:073-52 53 571gustaf.lind@wwf.seVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Skydda igelkottarna från vårens faror29.4.2025 15:20:50 CEST | Pressmeddelande
Våren är en tid med många utmaningar för landets igelkottar. Både majbrasor och olika trädgårdsredskap utgör hot mot igelkottarna som gärna sover i rishögar och buskage.
Lokala ängsfröer ska stärka den biologiska mångfalden29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bristen på vilda blommor i jordbrukslandskapet gör att pollinatörerna har svårt att hitta mat och boplatser. För att de ängar och blomodlingar som bönderna och andra markförvaltare anlägger ska göra nytta för den biologiska mångfalden krävs svenska ängsfrön som är anpassade för olika delar av landet. Nu startar ett projekt för att ta fram regionala ängsfröer i Sverige.
Rapport: Ny hållbarhetsdata – en möjliggörare för både ekonomi och natur28.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Nya krav inom EU väntas generera stora mängder hållbarhetsdata som kan bli värdefull information för företag och finansiella aktörer att använda för bättre beslut. En ny rapport från Världsnaturfonden WWF visar att dessa data kan leda till stora vinster för ekonomi, samhälle och miljö – om de används rätt. Men då krävs även politisk tydlighet, offentliga investeringar och konkreta miljöåtgärder.
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.