BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och MSB ger ut samlad information till barn och unga om gängvåld

Dela

Barn påverkas på olika sätt av gängvåld och skjutningar.
För att möta den oro som unga kan känna kring detta har Lilla Krisinfo i samarbete med Bris och flera myndigheter samlat information och svar på frågor om gängkriminalitet.
– Barn har rätt till information om viktiga saker som händer i deras omvärld, särskilt när det är något skrämmande, säger Anna Toss, redaktör och projektledare på Lilla Krisinfo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ett av Lilla Krisinfos uppdrag är att informera barn om såna händelser och kriser i samhället som kan påverka deras liv och vardag på olika sätt. De pågående gängkrigen bedöms vara en sån händelse, inte minst eftersom det ofta rör sig om unga människor, till och med barn, som både utsätter andra och utsätts för det gängrelaterade våldet.

– Vi har sett att många barn oroar sig för gängvåldet och undrar hur det kan drabba dom själva eller människor dom känner, så vi skrev till olika berörda myndigheter och bad om hjälp att beskriva läget för barn och unga, säger Anna Toss, redaktör och projektledare på Lilla Krisinfo.

På Lilla Krisinfo, som är en del av MSB, kan barn och unga ta del av information om gängkriminalitet från bland andra Polisen, Socialstyrelsen och Stockholm stad. Myndigheterna besvarar frågor om varför det finns gängkriminalitet, varför så många unga dras in i gängen och vad myndigheterna gör för att få bukt med våldet.

– Vi hoppas att det ska få barn att förstå bättre varför det händer, vad dom själva kan göra för att inte dras in i gängens problem och vem dom kan prata med om dom känner sig oroliga, säger Anna Toss.

En av de andra aktörerna bakom insatsen är Bris (Barnens rätt i samhället). Till Bris vänder sig barn för att få stöd i sin situation, en del barn har även frågor om det som händer i samhället.

– Barn berörs på olika sätt av det våld som sker i offentliga miljöer. Barnet kan ha hört att vuxna pratar om det, men också sett eller hört något själv. Det kan ha varit något som hänt på skolgården eller där man bor. Det kan också handla om att barnet har ett syskon som har blivit skadat eller att barnet själv har blivit kontaktad av äldre kriminella. Det kan helt enkelt finnas olika skäl till att barnet har behov av att förstå det som händer, dessutom är information en rättighet som barnet har, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Om Lilla Krisinfo

Lilla Krisinfo är en del av Krisinformation.se och drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet med Lilla Krisinfo är att nå barn som kan läsa med information i samhällskriser, hjälpa barn att bli bättre förberedda för kris och på sikt att själva vara en resurs i kris.

Nyckelord

Kontakter

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och Telia har utvecklat anonyma SMS – en ny kanal till barnens stödlinje 116 11118.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Barn som söker stöd kan sedan tidigare kontakta Bris nationella stödlinje för barn anonymt via telefon, chatt och mejl. Det har länge funnits en efterfrågan från barn och unga att också kunna skicka sms. För att möta det behovet har Bris och Telia tillsammans utvecklat en ny teknisk lösning som innebär fullständig anonymitet för barn och unga när de SMS:ar Bris på kortnummer 116 111.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye