Svensk Dagligvaruhandel

Den svaga kronan fortsätter att påverka dagligvaruhandeln

Dela

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,4 procent under augusti 2023, jämfört med samma månad 2022, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex.

- Prisutvecklingen på livsmedel fortsätter att ligga på en hög nivå, samtidigt som den svenska kronan försvagades med 12 procent mot euron i augusti jämfört med samma period föregående år. Valutan väntas, i kombination med bland annat sommarens väderförhållanden i Sverige och Europa, skapa ytterligare ekonomisk osäkerhet för branschen under hösten, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i augusti till 6,6 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln ökade under månaden med 1,5 procent. Hemleverans ökade med 3,3 procent och upphämtning i butik minskade med 0,8 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i augusti till 3,9 procent.

- E-handelsandelen uppgick till 3,9 procent, vilket är samma nivå som i augusti förra året och i linje med utvecklingen hittills i år. Näthandelsförsäljning med hemleverans driver utvecklingen och fortsätter att ta en större andel av den totala e-handelsförsäljningen, avslutar Karin Brynell.

Kalendereffekten beräknas till 0,5 procent för augusti. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 5,9 procent under augusti månad.

Dagligvaruindex för september publiceras 17 oktober.

För ytterligare frågor kontakta:

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel, 0709-75 80 85
Cecilia Anneling, kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel, 0708-40 52 63

Kontakter

Dokument

Länkar

Dagligvaruindex är en månatlig rapport från Svensk Dagligvaruhandel som redovisar en stor del av den renodlade dagligvaruhandelns försäljningsutveckling i fysisk butik och på nätet. Rapporten tas fram i samarbete med HUI Research som ansvarar för statistikinsamling och kvalitetssäkring av data.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel stärker sitt näringspolitiska arbete - Andreas Strömberg blir näringspolitisk chef7.11.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel tillsätter en näringspolitisk chef som får huvudansvar för det näringspolitiska arbetet. Det är Andreas Strömberg, med erfarenhet från politiken och med god kunskap om att bedriva branschgemensamt arbete, som tillträder rollen. Andreas kommer närmast från en likande roll på bransch- och arbetsgivarorganisation IKEM.

Tillväxten i dagligvaruhandeln fortsatt inflationsdriven17.10.2023 06:15:00 CEST | Pressmeddelande

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,2 procent under september 2023, jämfört med samma månad 2022, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker uppgick under september till 7,7 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till -1,5 procent.

Polarbröd Polarhjärtan är Årets Dagligvara 202312.10.2023 08:02:29 CEST | Pressmeddelande

Priset Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel till den produkt som haft en särskilt framgångsrik och innovativ lansering i dagligvaruhandeln. Vinnare av det prestigefyllda priset går i år till Polarhjärtan från Polarbröd, en hjärteprodukt som föddes i sviterna av den brand som totalförstörde Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Förutom äran kommer Polarbröd vinna omfattande exponering i dagligvaruhandelsaktörernas egna kanaler och ett presentkort hos samarbetspartnern NielsenIQ.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum