Lantbrukarnas Riksförbund

Skolmatskommissionen lanserad: Tecken på ohälsosamma matvanor blir vanligare

Dela

I dag, torsdagen den 14 september 2023 lanserades Skolmatskommissionen, en oberoende kommission finansierad av LRF Mjölk. Kommissionens uppgift är att lämna förslag på insatser som gör att fler skolbarn får ta del av en hälsosam och näringsriktig kost i skolan.

Skolmatskommissionen. Från vänster: Fredrik Eriksson, kock och krögare, Kajsa Asp, dietist, Li Nester, ordförande Röda Korsets ungdomsförbund, Susanne Arvidsson, docent i ekonomi.

- Tecknen på ohälsosamma matvanor är många, och i familjer med låg inkomstgrad och utbildningsnivå är det vanligare, till exempel med övervikt och fetma. Vi vet också att var tredje svensk tonårstjej har tecken på järnbrist och att hälften av landets 13-17-åringar inte äter frukost varje dag. Utvecklingen går åt fel håll och skolmaten spelar stor roll för barns näringsintag. Men förutsättningarna har på flera sätt förändrats och vi ser att det behövs insatser för att skolmaten ska leva upp till kraven, säger Kajsa Asp, som är Skolmatskommissionens generalsekreterare.

Susanne Arvidsson, Skolmatskommissionens ordförande och docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, talar om ett ojämlikt samhälle och menar att det är ett lotteri var man bor och i vilken skola man går. 

Ett av skolmatskommissionens uppdrag är att undersöka om kommunerna överhuvudtaget kan få ihop ekonomin som det ser ut nu.

Fredrik Eriksson, krögare och kock, sa att Skolmatskommissionen även ska se över kunskapsläget i skolorna. Han har själv coachat flera skolor under sin karriär. Fredrik poängterade vikten av rektorns, lärarnas och måtidspersonalens engagemang i frågan.

Li Nester, ordförande för Röda korsets ungdomsförbund som driver Frukostklubben, har noterat det ökade behovet av skolfrukost.

Skolmatskommissionens slutrapport presenteras under första kvartalet 2024.

Hela Skolmatskommissionens direktiv hittar du på skolmatskommissionen.se

Nyckelord

Kontakter

För mera information, kontakta LRF Mjölks kommunikationsansvarige, Johan Sjöblom, 070-951 44 70 eller LRFs pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Grönt näringslivsindex: Samtliga delindex i jordbruket faller under fjärde kvartalet4.12.2023 09:38:04 CET | Pressmeddelande

Framtidsbilden är utmanande bland landets jordbrukare. Samtliga delindex faller i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRFs) konjunkturbarometer för det fjärde kvartalet, även om entreprenadföretagen är kvar på en positiv nivå. Totalindex backar till 89,8 mot 92 föregående period. Rensat för skogsbruket sjunker indexet till rekordlåga 81,8. Bland växtodlare är tillbakagången dramatisk efter sommarens och höstens extremväder. Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF, understryker situationens allvar: "2024 blir ett kritiskt år för återhämtning inom flera branscher."

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum