DIK välkomnar satsningen på skolbiblioteken – nu behövs skarpa krav

Dela

Idag kom nyheten att regeringen satsar på att alla elever ska få tillgång till ett bemannat skolbibliotek. DIK som länge drivit frågan välkomnar beskedet. För att satsningen ska få avsedd effekt krävs bland annat tydliga lagkrav och fler utbildningsplatser för bibliotekarier.

Förbundsordförande
Förbundsordförande Alexander Donka Kan användas fritt i redaktionella sammanhang.

Allt för många elever står utan ett skolbibliotek och tillgången varierar kraftigt över landet. Vikten av skolbibliotek är väl belagda i forskningen – de bidrar inte bara till elevers språkutveckling, informationskompetens och läsförmåga, utan stärker också den generella måluppfyllelsen i skolan och jämnar ut förutsättningarna mellan elever. Därför välkomnar DIK regeringens satsning. 

– Ett mycket bra och efterlängtat beslut av regeringen. DIK har kämpat för alla elevers rätt till ett bemannat skolbibliotek mycket länge. Läsning öppnar många dörrar och ett bemannat skolbibliotek är ofta det första steget mot ett liv fyllt av möjligheter, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. 

För att satsningen ska få avsedd effekt ser DIK att flera saker behöver komma på plats. Inte minst krävs fler utbildningsplatser eftersom bibliotekarier idag är en bristgrupp och många väntas gå i pension under de kommande åren. 

– Detta är ett första viktigt steg. Nu behövs en tydligare lag på området, fler utbildningsplatser för bibliotekarier och en rejäl lönesatsning så att fler vill bli och arbeta som bibliotekarie, säger Anna Troberg.

För att alla elever ska få tillgång till bemannade och högkvalitativa skolbibliotek kräver DIK: 

  1. Skollagen ska innehålla en tydlig definition av vad ett skolbibliotek är.
  2. Lagen ska slå fast att skolbibliotek ska vara bemannade med utbildade bibliotekarier.

  3. Rektor ska ansvara för att skolbiblioteken inkluderas i skolans övriga pedagogiska arbete.

  4. Regeringen måste fördubbla utbildningsplatserna på biblioteksutbildningarna.

  5. Bibliotekariernas löner är allt för låga – för att fler ska välja att utbilda sig och arbeta som bibliotekarier behövs lönesatsningar. 

Nyckelord

Kontakter

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.  

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Unga mer drabbade av arbetslöshet och orosmolnen hopar sig kring musei- och kultursektorn20.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

DIK:s arbetslöshetsrapport för 2023 som släpps idag visar att arbetslösheten under året ökat kraftigt bland unga inom kultur- och kommunikationssektorn - från 1,6 till 3,9 procent. Sett till yrken har de som arbetar inom språkbranschen eller kommunikation och kreativ sektor drabbats hårdast, men under 2024 ser DIK en risk att arbetslösheten kan öka även i den bredare musei- och kultursektorn. Detta då sektorn fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för renoveringar och hyror är allt för höga.

DIK blir första Sacoförbund som inför Klimatombud18.12.2023 14:04:36 CET | Pressmeddelande

Ett klimatombud är en ny lokalfacklig roll på fackförbundet DIK som agerar för en mer hållbar arbetsplats och blir medlemmarnas röst i den lokala omställningen. Klimatombud kan tillsammans med kollegorna titta på arbetsplatsen med klimat­kritiska glasögon. Uppdraget kan innebära att se över exempelvis policydokument, upphandlingar, föreslå elbilsladdning och förmånscyklar. Fackförbundet Vision var först ut med att inrätta rollen i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye