Transportföretagen

Välkommen satsning på statliga vägar - men det behövs mer

Dela

Regeringen har presenterat en satsning på 300 miljoner kronor per år för att möta underhållsskulden på landets statliga vägar och 100 miljoner extra för de enskilda vägarna. Transportföretagen ser positivt på att regeringen erkänner problemet, men att satsningen inte är tillräcklig. Bara för att stoppa underhållsskulden från att växa hade regeringen behövt satsa två miljarder extra per år.

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen Foto: Ryno Quantz Inga restriktioner

- Mer än var tredje statlig väg i Sverige är i mycket dåligt skick och underhållsskulden fortsätter växa. Det är bra att regeringen satsar 300 miljoner extra på de statliga vägarna och 100 miljoner extra nästa år på de enskilda vägarna, men tyvärr är läget så illa att det är långt ifrån tillräckligt, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

- Vägnätet är Sveriges blodomlopp. Bara för att stoppa underhållsskulden från att växa hade regeringen behövt satsa två miljarder extra per år. Om inte regeringen kraftsamlar med en långsiktig och finansierad underhållsplan för vägarna har vi snart en vägkris vid sidan av elkrisen, säger Marcus Dahlsten i en avslutande kommentar.

Läs mer och se skicket på landets statliga vägar: www.varavagar.se

Län Andel vägar i mycket dåligt skick (%)
Jämtlands län 21,8
Västernorrlands län 18,4
Gävleborgs län 16,7
Norrbottens län 15,1
Dalarnas län 14,2
Västra Götalands län 14,1
Västerbottens län 14
Hallands län 12,1
Stockholms län 11,9
Kalmar län 11,1
Kronobergs län 9,4
Skåne län 8,8
Blekinge län 8,2
Örebro län 8,1
Jönköpings län 7,2
Södermanlands län 6,4
Värmlands län 5,3
Gotlands län 4,8
Uppsala län 4
Västmanlands län 4
Östergötlands län 3,5

Kontakter

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Kostnadsökningarna är ett hårt slag mot kollektivtrafiken28.11.2023 08:50:00 CET | Pressmeddelande

Busstrafiken leder omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Branschen har tagit stort ansvar och investerat i fordon och hållbara transportlösningar. Samtidigt visar den årliga statistikrapporten om bussbranschens utveckling att branschen ännu kämpar för att återhämta sig efter pandemi och energikris. Nu behövs beslut om fortsatta satsningar på den svenska kollektivtrafiken på alla politiska nivåer för att bryta de mönster som tydligt syns i rapporten ”Statistik om bussbranschen” som publiceras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum