Almega

Tjänsteindikatorn: Avtagande prisökningar – hoppfullt för inflationen

Dela

Tillväxten i den privata tjänstesektorn bromsar in, efterfrågan på arbetskraft minskar och prisökningarna avtar. Detta visar Almegas tjänsteindikator för det tredje kvartalet. “Det mest positiva är att inflationen är på väg ned”, säger Patrick Joyce chefekonom på Almega.

Kate Gabor

– Under årets andra kvartal föll produktionen i tjänstesektorn med 0,9 procent. Och enligt vår tjänsteindikator tycks nedgången hålla i sig åtminstone under resten av 2023, säger Patrick Joyce, chefekonom Almega.

Nedgången ses bland annat inom IT- och kommunikationsbranschen som efter en lång period av god tillväxt nu bromsar in. Tekniska konsulter utvecklas fortfarande bra medan arkitektföretagen tyngs av ett minskat bostadsbyggande. Även tillväxten inom bemanningsbranschen har stannat av.

– Omsättningen i bemanningsbranschen under årets andra kvartal var visserligen hög, men om man väger in prishöjningarna var den faktiskt lägre än samma kvartal i fjol. Detta tyder på att efterfrågan på arbetskraft minskar, säger Patrick Joyce.

En positiv nyhet i tjänsteindikator är att tjänsteföretagens försäljningspriser – som omfattar både tjänster till företag och konsumenter - ökar allt långsammare. Ökningstakten har halverats på ett år, från 7,9 till 4,1 procent.

– Almegas prisindikator för tjänstesektorn visar att prisökningarna kommer avta ytterligare under det tredje kvartalet. Detta innebär att ökningstakten kan vara tillbaka på drygt två procent i början av nästa år, fortsätter Patrick Joyce.

Prisnedgången förklaras främst av att effekterna av de kraftiga kostnadsökningarna på energi och andra råvaror under förra året börjar klinga av. Priserna på transporter har i princip slutat att öka. Samtidigt ökar den svaga kronan kostnaderna för insatsvaror och insatstjänster för många konsultbranscher.

– Företagstjänster är viktiga insatstjänster i väldigt många andra branscher. När prisökningarna på tjänster avtar får det en stor påverkan på den allmänna inflationen som kommer att fortsätta att falla tillbaka, säger Patrick Joyce.

Bilder

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum