Kommunal

Strejk avblåst

Dela

Kommunal accepterar medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationen Visita. Avtalet innehåller lönehöjningar i nivå med märket.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal. Johan Ingelskog, Avtalssekreterare Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Den 6 september varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna med Visita strandat. Kommunal krävde att det nya avtalet skulle innehålla en låglönesatsning, som är en del av industrimärket.

Idag säger Kommunal och Visita ja till medlarnas bud och varslet om stridsåtgärder dras därför tillbaka. 

- Jag är glad att proffsen i välfärden nu får den låglönesatsning vi krävt och som är en central del i industriavtalet. Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna innebär rejäla höjningar av alla sex minimilöner som regleras i avtalet. I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande. 

Avtalet innebär att varje minimilön totalt ökar med 2450 kr under avtalsperioden. År ett ökar de med 1350 kr och år två ökar de med 1100 kr. Den generella potten blir år ett 1036 kr och år två 895 kr.

Avtalet innebär även att OB, ersättningar och tillägg ökar med 4,1 procent år ett och 3,3 procent år två.

Även semesterperioden görs om. Den ska nu starta den första juni och sträcker sig till den sista augusti. Avtalet innebär också att ett skriftlighetskrav införs från och med 2025.

Avtalen gäller i två år med start den 1 september.

-  Efter långa förhandlingar har vi nu ett avtal som innehåller ordentliga låglönesatsningar i enlighet med industrimärket. Vi har kunnat enats om högre höjningar av minimilönerna, vilket ger alla som nyanställs bättre förutsättningar att kunna leva på sin lön, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare. 

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal välkomnar Socialdemokraternas ekonomiska vänstersväng5.10.2023 14:43:09 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Kommunal välkomnar budgeten som är ett tydligt alternativ till regeringens ekonomiska politik men hade samtidigt hoppats på en mer offensiv politik för välfärden. Ett stort frågetecken är fortfarande karensavdraget. Socialdemokraterna gick till val på att genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget. Trots detta så lyser skarpa förslag med sin frånvaro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum